Srčani udar nije IZNENADAN: 95 odsto preživelih tvrdi da su osetili ova DVA simptoma samo mesec dana pre INFARKTA

Vesti 21.05.2023 09:00 1

Izveštaj, zasnovan na anketi više od 500 žena, razbija popularni mit o iznenadnoj prirodi srčanih udara

udar

Shutterstock

 

Srčani udar može nastupiti iznenada. Zamislite mučan bol u grudima koji se širi na vaše ruke i vrat. Iako ovaj prikaz zaokuplja maštu, simptomi srčanog udara se često javljaju mnogo postepeno, prenosi "Express".


"Harvard Health" navodi istraživanje više od 500 žena koje su preživele srčani udar. Istraživanje je otkrilo da je 95 odsto žena reklo da je primetilo da nešto nije u redu mesec dana pre srčanog udara. Dva najčešća rana upozorenja bila su umor i poremećen san. Neke žene, na primer, rekle su da su toliko umorne da ne mogu da nameste krevet bez odmora.
Srčani udar nije IZNENADAN: 95 odsto preživelih tvrdi da su osetili ova DVA simptoma samo mesec dana pre INFARKTA

Shutterstock

 

Bol u grudima - uobičajeni rani znak upozorenja na srčane probleme kod muškaraca - bio je dalje na listi za ove žene. Oni koji su ga imali opisali su ga kao pritisak, bol ili stezanje u grudima, a ne kao bol. Čak i kada su im srčani udari bili u toku, samo oko jedne trećine žena u ovoj studiji iskusilo je "klasičan" simptom bola u grudima. Umesto toga, na vrhu liste su otežano disanje, slabost i umor, lepljiv znoj, vrtoglavica i mučnina.

Komentarišući nalaze istraživanja, Harvard Health kaže:

- Jedna poruka koja se može uzeti kući je da neke žene mogu dobiti rano upozorenje o predstojećem srčanom udaru u obliku preteranog umora, poremećenog sna ili kratkog daha. Zdravstveno telo nastavlja:

​​- Obraćanje pažnje na ove simptome i dobijanje brze dijagnoze i lečenja samo bi mogli da spreče potpuni srčani udar. "Neki muškarci takođe imaju rane signale upozorenja, a bol u grudima je najčešći. Dodaje se:

- Druga poruka je da žene i njihovi lekari moraju da razmišljaju izvan bolova u grudima kada je reč o tome šta žene doživljavaju kao cvetanje srčanog udara.
 

Komentari (1)
Loading
Kalesu
07.11.2022 22:59

Kao neko sa ličnim iskustvom, sa vrlo jakim infarktom sa ST elevacijom (STEMI, pre nešto više od godinu dana), mogu reći da se ni tu (kao ni kod mnogih stvari kod živih bića) šabloni teško postavljaju. Ja sam osetio jak pritisak, kao da mi nešto snažno potiskuje grudni koš iznutra ka napred, veliku vrućinu i slabost u nogama. Malo popusti, pa ponovo. Klasičnog bola, kao ni njegovog često spominjanog širenja ka vratu i levoj ruci nije bilo.