Namirnica koja POBOLJŠAVA rad CREVA: Stručnjaci su potvrdili da će GORUŠICA i nadimanja PRESTATI

Vesti 10.11.2022 09:15 0

Ako ponekad imate ozbiljne ili manje ozbiljne stomačne tekobe, niste sami.

stomak

Shutterstock

Prema nekim istražvanjima, skoro 40% odraslih osoba se suočava sa funkcionalnim poremećajima gastrointestinalnog trakta. To može uključivati gorušicu i refluks do nadimanja ili čak sindroma iritabilnog creva. Na sreću, nova studija je otkrila da konzumiranje nekoliko badema svaki dan može pomoći u poboljšanju zdravlja creva.

Studija koju su sproveli istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu, objavljena je u žurnalu American Journal of Clinical Nutrition i pratila je zdravstveno stanje 87 odraslih osoba, čija redovna ishrana nije uključivala adekvatnu količinu vlakana, ali je uključivala nezdrave namirnice kao što su čokolada ili čips, piše Eat This, Not That.

Nakon što su učesnike podelili u tri grupe, istraživači koji stoje iza studije tražili su od jedne grupe da odustane od uobičajenih grickalica i umesto toga jede 56 grama celih badema dnevno tokom ukupno četiri nedelje. Druga grupa je svoje grickalice zamenila sa istom količinom badema. Međutim, u ovom slučaju to su bili mleveni bademi umesto celih. Konačno, treća grupa nije dodala bademe svojoj ishrani, već je prešla na mafine.

Nakon perioda od mesec dana, istraživači su otkrili da su učesnici koji su prešli na svakodnevnu užinu od badema bilo koje vrste imali veću količinu butirata od onih koji su jeli mafine. Takođe su otkrili da jedenje badema povećava količinu monozasićenih masnih kiselina, vlakana i kalijuma, kao i drugih hranljivih materija.

- Jedan od načina na koji mikrobiota creva utiče na ljudsko zdravlje je kroz proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina, kao što je butirat. Ovi molekuli deluju kao izvor goriva za ćelije u debelom crevu, regulišu apsorpciju drugih hranljivih materija u crevima. i pomažu u balansiranju imunološkog sistema - rekao je u saopštenju za javnost glavni autor studije, profesor Kevin Vilan sa Kraljevskog koledža u Londonu.

- Mislimo da ovi nalazi ukazuju na to da konzumiranje badema može koristiti metabolizmu bakterija na način koji ima potencijal da utiče na zdravlje ljudi - dodao je on.

- Rezultati ove studije nisu bili iznenađujući kada se uporedi unos badema sa unosom mafina (u zavisnosti od vrste mafina), jer bademi sadrže više vlakana - rekla je Paulina Li, dijetetičar za funkcionalno zdravlje creva, i dodala:

- Vlakna su glavno gorivo za korišćenje probiotika ili naših zdravih crevnih bakterija, tako da mogu da stvore metabolite, kao što su serotonin i butirat.

Istovremeno, Li primećuje da "bademi nisu jedini način da se dobije više butirata".

- Konzumiranje bar trideset vrsta povrća, uključujući avokado, mahunarke ili druge prebiotičke namirnice, kao što je fermentisana hrana, poput kiselog kupusa, može vam pomoći da razvijete različite bakterije u crevima, koje mogu proizvesti više butirata i drugih korisnih metabolita za naše telo - savetuje Li.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading