Loš san može ugroziti vaše ZDRAVLJE: Međutim, to možete poboljšati na jednostavan način!

K.Ć Vesti 30.01.2022 17:30 0

Problemi sa spavanjem mogu negativno uticati na vaše zdravlje, ali to ne znači da tu ne možete ništa učiniti

Loš san može ugroziti vaše ZDRAVLJE: Međutim, to možete poboljšati na jednostavan način!

Shutterstock

Prema najnovijoj studiji koju je objavio Britanski časopis za sportsku medicinu, redovno vežbanje može da spreči štetne posledice lošeg sna na vaš život.

Loš san može naštetiti vašem zdravlju i skratiti vam život. Prema najnovijoj studiji, međutim, redovno vežbanje može vam značajno pomoći

Čovek koji vežba je zdraviji

Rezultati jedanaestogodišnjeg istraživanja sugerišu da je za ljude srednjih godina koji su najmanje vežbali i najbolje spavali za 57 odsto veća verovatnoća da umru od onih koji su vežbali, imajući i dobar san. Vežba se odnosi na redovne aktivnosti, kao što su trčanje, plivanje, vožnja biciklom ili pilates.

Studija je takođe otkrila da fizički aktivni nepušači, koji ne pate od mentalnih problema, jedu puno povrća i ne piju alkohol, imaju najbolji san. 

Vežbanje protiv lošeg sna

Loš san ima zaista negativne efekte na ljudsko zdravlje. Studija sugeriše da su ljudi sa najgorim snom imali 67 posto veće šanse da umru od srčanog udara ili moždanog udara i 45 posto češće umiru od raka od onih čiji je san dobar.

Međutim, primećeni su visoki nivoi fizičke aktivnosti kako bi se eliminisala većina negativnih veza između lošeg sna i smrtnosti. Jednostavno rečeno, sa nedostatkom sna može se boriti redovnim vežbanjem.

Vežbanje

Shutterstock

 

Međutim, autori studije priznaju da ne postoje dobro poznata objašnjenja veze između lošeg kvaliteta spavanja i lošeg zdravlja. Studija je bila samo posmatračka i nije se bavila uzrocima, ali istraživači veruju da veza leži u biološkim mehanizmima.

"Loš san povezan je sa negativnim efektima na metabolizam, kao što je poremećena kontrola glukoze. Pokazalo se da fizička aktivnost ima pozitivne efekte na mnoge metaboličke procese", rekao je profesor Mark Hamer, jedan od autora studije.

Koju fizičku aktivnost odabrati?

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje ljudima da završe najmanje 600 met minuta (metabolički ekvivalent minuta) fizičke aktivnosti nedeljno , kao što je 150 minuta brzog hodanja ili 75 minuta trčanja nedeljno. Međutim, prema studiji, trebalo bi da vežbate više za bolji i duži san.

Najzdraviji su pojedinci koji završe 3 - 4.000 minuta fizičke aktivnosti nedeljno. Dakle, ako vas muči loš san i ne želite da počne da utiče na vaše zdravlje, vreme je da se počnete baviti sportom.

Komentari (0)
Loading