TRUDNICE dobile psihološku podršku: Dr Ivana Stašević Karličić objašnjava SVE o preventivnim merama

Vesti 24.10.2021 11:53 0

- Trudnice uglavnom pitaju o procesu vakcinacije, odnosno, kada je najbolje vreme da se vakcinišu, navodi dr Ivana Stašević Karličić

TRUDNICE dobile psihološku podršku: Dr Ivana Stašević Karličić objašnjava SVE o preventivnim merama

Printscreen/Youtube

 

Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu pokrenula je novu liniju za pružanje psihološke podrške ženama pre, u toku i nakon porođaja.

Direktorka Klinike dr Ivana Stašević Karličić za portal Espreso rekla je da besplatni Nacionalni servis za mentalno zdravlje 0800-309-309, koji Ministarstvo zdravlja pokreće u saradnji sa Klinikom za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“‚ radi 24 časa dnevno, 365 dana u godini.

- Pored već postojećih opcija - Nacionalne linije za prevenciju samoubistva, Nacionalne linije za pružanje psihosocijalne podrške u uslovima epidemije, Linije za mlade, otvorena je i nova, opcija 4 - Nacionalna linija za psihološku podršku ženama pre, u toku i nakon porođaja. Linija je počela sa radom 10. oktobra ove godine, kada smo nizom javno-zdravstvenih aktivnosti, u saradnji sa resornim ministrom, obeležili Svetski dan mentalnog zdravlja. Ideja za otvaranje nove opcije nastala je kao posledica praktičnog iskustva u radu na Nacionalnom servisu za mentalano zdravlje, gde smo na Nacionalnoj liniji za pružanje psihosocijalne podrške u uslovima epidemije imali veći broj poziva upravo žena iz ove vulnerabilne kategorije. Klinika za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ već godinama unazad ostvaruje saradnju sa nevladinim sektorom, pa tako i sa udruženjem „Šansa za roditeljstvo“, gde naši stručnjaci pružaju psihoterapijsku podršku parovima koji su u procesu asistirane oplodnje, navodi dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike.

Direktorka navodi i da su do sada na ovoj liniji imali oko stotinu poziva, što je u proseku oko desetak poziva u toku dana.

- Imali smo pozive žena koje se pripremaju za asistiranu oplodnju i koje su duže vreme u ovom procesu, suočene sa neuspesima i neobrađenim gubicima, koje ispoljavaju neke od simptoma iz anksiozno-depresivnog spektra. Teškoće u ostvarivanju u ulozi roditelja često su praćene raznim emocionalnim posledicama poput tuge, besa, anksioznosti, bračnih problema, seksualne disfunkcije, socijalne izolacije, stigme, sniženog samopoštovanja i samooptuživanja. Trudnice, pak, uglavnom pitaju o procesu vakcinacije, odnosno, kada je najbolje vreme da se vakcinišu. Međutim, one imaju i razne brige oko zdravlja deteta ili potencijalnih teškoća tokom samog porođaja. Porodilje su u procesu prilagođavanja na potpuno nov način svakodnevnog funkcionisanja i često nesigurne u novoj životnoj ulozi. Navedeno se često odražava na promenjen ritam budnost-spavanje, pojačanu nervozu ili zabrinutost, ili doživljaj nedovoljne podrške od strane partnera. Doživljaj da ne mogu u potpunosti da odgovore na nove zahteve, pojava umora, nedostatka motivacije i slično, vode ih u lična preispitivanja i sumnje u to da li su dovoljno dobre majke, kaže za Espreso dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

 

Komentari (0)
Loading