Mislile su da je ZDRAVO, pa upale u ZABLUDU: Sirova veganska dijeta koju obožavaju Demi Mur i Gvinet Paltrou POGUBNA je za zdravlje

Vesti 11.11.2022 09:00 0

Vegeterijanstvo i veganstvo postaju sve popularniji vid ishrane, a najnoviji trend uključuje konzumiranje isključivo sirove biljne hrane

Mislile su da je ZDRAVO, pa upale u ZABLUDU: Sirova veganska dijeta koju obožavaju Demi Mur i Gvinet Paltrou POGUBNA je za zdravlje

Instagram/Demi Moore

Takođe, sve više ljudi konzumira čiste, neprerađene proizvode, te namirnice poput bademovog mleka u potpunosti izbaciju iz svog menija. Za sirovu vegansku ishranu odlučile su se i neke zvezde, poput Gvinet Paltro i Demi Mur. Ljubitelji pomenute ishrane tvrde da termičkom obradom namirnica, u ovom slučaju povrća, se gube enzimi i nutritivne vrednosti, te da konzumacijom sirove hrane mogu sprečiti oboljenja, povećati nivo energije i poboljšati celokupno zdravlje. Međutim, nutricionistkinja Laura Braun za New York Post upozorava da bi ovaj trend zapravo mogao uzrokovati više štete nego koristi ako se sledi kroz duži vremenski period.

- Iako biljna ishrana može da ima mnoge prednosti za zdravlje, sirova veganska ipak ide korak dalje i može dovesti do rizika na duže staze - izjavila je ova predavačica sa univerzitetu Teesside.

Kuvano povrće može osigurati više antioksidanasa

Istraživanja pokazuju da određena namirnice mogu biti zdravije kada su termički obrađene, primera radi prokelj i crveni kupus. Dr Braun tvrdi i da kuvano povrće može da osigura telu više antioksidanasa. Primera radi, kuvani spanać olakšava telu da apsorbira kalcijum. Povrće poput špargle, gljiva, šargarepe, brokolija, kelja i karfiola takođe, ima više hranjivih sastojaka kada se termički obrade, rekla je.

- Ljudi koji se pridržavaju sirove veganske ishrane, takođe, pate od nedostatka vitamina i minerala, poput vitamina D, vitamina B12, cinka i gvožđa, koje dobijamo konzumacijom mesa i jaja. Ovi vitamini kreiraju zdrav imunološki sistem i igraju ulogu u strukturi i razvoju nervnih ćelija - pojašnjava dr Braun.

Najveći problem je nedostatak vitamina B12

Nivo vitamina B12 najveća je briga za organizam. Studija iz 2005. pokazala je da je 38 odsto ispitanika, koji su dugoročno konzumirali sirovu hranu, imalo manjak vitamina B12. Zbog ovog nedostatka, sirova veganska ishrana, takođe, je povećala nivo homocisteina - aminokiseline koja razgrađuje vitamin B12. Povišene količine homocisteina mogu dovesti do većeg rizika od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

- Ako planirate da držite sirovu vegansku ishranue, vodite računa da unosite neophodne nutritivne namirnice koje će vaš organizam držati u funkcionalnom stanju. Ne preporučujem da duži vremenski period praktikujete ovu dijete, jer može da ugrozi zdravlje - poručila je doktorka Laura.

 

 

Komentari (0)
Loading