Ovi PRIRODNI lekovi ublažavaju MAMURLUK: Ako ste se provodili i sutra probudili sa GLAVOBOLJOM, probajte ove proverene napitke

Vesti 12.11.2022 21:38 0

Ovo su rešenja za neprijatne simptome svih koji su bili u ludom provodu i probudili se sa mamurlukom.

glavobolja

Shutterstock

Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaji raspoloženja su neprijatni simptomi nekoga ko se prethodne noći malo opustio i uživao u alkoholu. U nastavku pogledajte koji prirodni lekovi će brže ublažiti mamurluk i vratiti vas „među žive“.

Zamenite kafu čajem

Kafa nam inače pomaže kod umora i glavobolje, ali pošto je uzrok mamurluka u velikoj meri dehidracija, kofein, koji je diuretik poput alkohola, nije najbolje rešenje. U borbi protiv glavobolje korisniji će biti čaj od đumbira zaslađen medom i nekoliko kapi limuna i pomorandže.

Pije mnogo vode

Zamislite to kao ciklus ispiranja. Alkohol je diuretik, što znači da uzrokuje da vaše telo izbaci tečnost brže od drugih pića, što dovodi do teške dehidracije. Zato posle žurke treba da popijete više vode nego inače ili jednostavno pijte dosta vode uz alkohol dok ste u provodu.

Ovi PRIRODNI lekovi ublažavaju MAMURLUK: Ako ste se provodili i sutra probudili sa GLAVOBOLJOM, probajte ove proverene napitke

Shutterstock

 

Soda bikarbona pomaže stomaku

Soda bikarbona je jedan od najboljih kućnih lekova za uznemireni stomak. Može da otkloni osećaj nadimanja, kao i da vrati pH u ravnotežu, ali pazite da ne preterujete, jer može imati suprotan efekat. Pomešajte ga sa vodom i popijte.

Nana protiv mamurluka - recept Grka i Rimljana

Od nane se leči stomak još od vremena starih Grka i Rimljana, koji su znali da naprave dobro vino i da se dobro provedu. Za prvu ruku uzmite žvake sa ukusom mente, a ako ste u prilici, napravite čaj od nane. Možete ga kombinovati sa kimom i tako pojačati efekat.

Kada patite od mamurluka, potrebno je nadoknaditi izgubljenu tečnost. Sledećeg dana popijte najmanje osam čaša vode.

Dehidracija izaziva brojne simptome mamurluka, a osim vode, možete piti i vodu sa limunovim sokom. Naravno, čaj je takođe opcija za zamenu tečnosti. Može biti zeleni čaj, a po nekim starijim receptima origano, osim što je začin za picu, koristi se i za pripremu čaja.

Ako žudite za toplim napitkom, a ne želite da pijete origano, možete pomešati toplu vodu, med i limun. Ova mešavina će zameniti izgubljenu tečnost i šećere. Ali važno je koristiti med i ne zameniti ga belim šećerom. Prokuvajte šolju vode i dodajte limunov sok i med, koliko želite. Pijte piće nekoliko puta dnevno. Sportski napici su takođe dobri jer će, osim tečnosti, zameniti i elektrolite i glukozu. Simptomi kao što su glavobolja, slabost i bol u mišićima mogu se ublažiti sveže ceđenim sokom od pomorandže.

Ovi PRIRODNI lekovi ublažavaju MAMURLUK: Ako ste se provodili i sutra probudili sa GLAVOBOLJOM, probajte ove proverene napitke

Shutterstock

 

Ali budite oprezni – ako osećate mučninu i želudac je nadražen, izbegavajte sve kisele sokove. U ovom slučaju, umesto pomorandže, možete piti sok od jabuke. Osim soka od jabuke, kod mamurluka pomaže i jabukovo sirće. Pomešajte kašičicu jabukovog sirćeta sa kašičicom sode bikarbone u pola čaše vode. Soda će zameniti izgubljene elektrolite i smanjiti osećaj dehidracije, a jabukovo sirće će pomoći da se smanji količina toksina u organizmu i tako olakša rad jetri.

Većina simptoma mamurluka će se ublažiti čajem od đumbira. Ogulite svež koren đumbira veličine palca i isecite ga na 10-12 kriški. Pomešajte sa četiri šolje vode i ostavite da kuva deset minuta.

Ocedite (tako što ćete izvaditi komadiće korena iz tečnosti) i dodati sok od jedne pomorandže, pola limuna i pola šolje meda. Pijte piće dok se ne osećate bolje. Ovo super piće će vas spasiti od mamurluka, koji danas muči većinu ljudi. Brzo će vam vratiti energiju, razbistriti glavu i smiriti stomak. Crnu limunadu je vrlo lako napraviti.

Sastojci:

  • sok od 2 limuna
  • 1 litar vode
  • 1 mala kašika aktivnog crnog uglja
  • 2 kašike javorovog sirupa

 

Priprema: Sve sastojke dobro izmešajte i popijte limunadu. Inače, aktivni ugalj se daje ljudima nakon što se nečim otruju. Ima sposobnost da prikači otrov na sebe.

Jedite jaja

Previše alkohola dovodi do toga da telo proizvodi toksičnu supstancu acetaldehid, koja izaziva simptome mamurluka. Telo reaguje na ovo tako što proizvodi antiaktivno hemijsko jedinjenje zvano glutation, čija je proizvodnja međutim ograničena. Međutim, jaja su puna cisteina, koji se nalazi u glutationu, koji će pomoći organizmu da očisti preostale toksine.

Pileća supa

Pileća supa je savršeno jelo posle mamurluka jer ćete u jednom obroku dobiti proteine iz piletine, elektrolite iz supe i lako svarljive ugljene hidrate iz rezanaca - delovaće kao najbolji lek. Ako ne jedete životinjske proteine, posegnite za supom od paradajza, koja je puna kalijuma i elektrolita i pomaže da se ubrza rad jetre.

Ovi PRIRODNI lekovi ublažavaju MAMURLUK: Ako ste se provodili i sutra probudili sa GLAVOBOLJOM, probajte ove proverene napitke

Printscreen/Youtube

 

Spanać

Jedna od najboljih namirnica za mamurluk je spanać. Naime, sadrži sve što vam je zaista potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranljive materije koje leče mamurluk.

Banane

Što ste više alkohola popili, telo je dehidrirano, a što je veći stepen dehidracije, telo gubi više kalijuma. Nedostatak kalijuma izaziva osećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi kao što su grčevi, povraćanje i mučnina. Zato požurite na banane i uštedite se mnogo muke.

Ovi PRIRODNI lekovi ublažavaju MAMURLUK: Ako ste se provodili i sutra probudili sa GLAVOBOLJOM, probajte ove proverene napitke

Shutterstock

 

Limeta

Baš kao i limun, limeta je odlična za borbu protiv mamurluka. Pokušajte da popijete dve kašičice sveže ceđenog soka od limete ili dodajte nekoliko kapi tog soka u kašičicu meda. Odmah ćete primetiti razliku, posebno ako to učinite čim se probudite.

Mlevena crvena paprika

Mlevena i ljuta crvena paprika je zapravo prirodni analgetik, pa bi ovaj začin mogao da postane prilično dobar saveznik u borbi protiv mamurluka, tačnije glavobolje. Naime, začinjena hrana pokreće metabolizam, a samim tim i prirodni proces detoksikacije organizma.

Spavajte što više

I na kraju, svima poznat lek, koji je i najbolje rešenje kada ništa drugo ne pomaže. Udobno se smestite u krevet i spavajte celog dana. To je zaista jedan od najpouzdanijih lekova za mamurluk koji će vam pomoći da se osećate bolje. Pronalaženje efikasnih lekova za mamurluk nije lako, posebno ako tražite prirodne lekove. Zabava može biti zabavna, ali mamurluk nije, pa razmislite dvaput pre nego što se napijete.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading