Ako na ovaj način jedete GROŽĐE, pravite veliku grešku: Dr Vojislav Perišić objasnio koja SORTA je najzdravija

Vesti 18.09.2022 12:30 1

Kako grožđe deluje na zdravlje? Evo saveta lekara!

Ako na ovaj način jedete GROŽĐE, pravite veliku grešku: Dr Vojislav Perišić objasnio koja SORTA je najzdravija

Printscreen/Youtube

 

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je u Jutarnjem programu o blagotvornom dejstvu grožđa na zdravlje.

Profesor Voja kazao je i da svi prave grešku kada jedu grožđe, i otkrio koja sorta je najzdravija. Posavetovao je i da se grožđe jede pre, ili umesto doručka.

- Ovoliko pojedite, slobodno - rekao je on pokazujući na polovinu povećeg grozda u studiju.

- Ne morate posle toga ni da doručkujete ništa drugo, dobićete sve zdrave supstance - kazao je dr Voja.

- Ljudi ponekad samo malo sažvaću, pa odmah progutaju zrno, ali da bi pukla opna žvaćite ga što duže! Ispod nje nalaze se najzdravije supstance, one moraju da se oslobode i uđu u naš sistem - rekao je on.

Resveratrol, moćni antioksidans, sadrže i grožđe i jabuke, zbog čega se smatraju najzdravijim jesenjim voćem, kazao je dr Voja.

Na pijaci, i u prodavnicama, videćemo belo, crno, crvenkasto... Koja vrsta grožđa je najzdravija?

- Apsolutno je crno zdravije, ima više antiupalnih hemijskih jedinjenja. Moram da podsetim, grožđe koje se jede u decembru, polako se suši, iz njega nestaje voda pa se gricka tokom cele godine. Sušeno grožđe je ukusno, boli glava! Možete jesti i belo, ali crno je mnogo zdravije. Birajte ono sa tamnijom kožicom - savetovao je on.

Voditeljka ga je podsetila da postoje ljudi koji ne vole opnu, pa ljušte grožđe, na šta se doktor zgranuo.

- To je velika šteta, baš velika, glavne antiupalne i antikancerske supstance tako se bace - kazao je gastroenterolog.

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Ozren
19.09.2022 13:59

Poštovanje doktore, Zamolio bih Vas da mi date svoje podatke:starost,visina i težina,pa bih Vas upitao kako ste to malo buckasti,a niste visoki.Zašto znanje o ishrani ne koristite ili nije sve baš u toj hrani i načinu korištenja ili i genetika ima mnogo veći uticaj.