Popularni dodatak ishrani može povećati rizik od RAKA DOJKE, upozoravaju lekari

K.Ć. Vesti 20.11.2022 17:35 0

Nikotinamid ribozid (NR) je napredniji oblik vitamina D3 koji je stekao popularnost kao potencijalni lek za smanjenje metaboličkih poremećaja

Popularni dodatak ishrani može povećati rizik od RAKA DOJKE, upozoravaju lekari

Shutterstock

Dosadašnja istraživanja su pokazala da popularni dodatak ishrani blagotvorno deluje na metabolizam, nervni sistem i cirkulaciju. Istraživači Univerziteta u Misuriju, međutim, otkrili su "tamnu stranu" supstance, koja može povećati rizik od agresivnog raka dojke i verovatnoću metastaza, uključujući i mozak.

Međunarodni tim istraživača na čelu sa Elenom Goun, profesorkom hemije na Univerzitetu u Misuriju, otkrio je da visoki nivoi NR ne samo da mogu povećati rizik od razvoja trostruko negativnog karcinoma dojke, već i izazvati metastaze raka u mozgu. 

Nikotinamid ribozid (NR) može povećati rizik od agresivnog raka dojke

"Neki ljudi uzimaju vitamine i suplemente jer automatski pretpostavljaju da imaju samo pozitivne zdravstvene koristi, ali vrlo malo se zna o tome kako oni zapravo rade", rekla je Elena. "Zbog ovog nedostatka znanja, krenuli smo da odgovorimo na osnovno pitanje o tome kako vitamini i suplementi funkcionišu u telu."

Zašto je Elena Gould, koja je vodila studiju, odlučila da testira ovaj popularni dodatak ishrani? To je bilo zbog smrti njenog 59-godišnjeg oca, koji je umro samo tri meseca nakon što mu je dijagnostikovan rak debelog creva. Ponesena njegovom smrću, naučnica je odlučila da nastavi sa boljim naučnim istraživanjima metabolizma raka, energije kojom se rak širi u telu. Pošto je NR poznati dodatak koji pomaže u povećanju nivoa ćelijske energije, a ćelije raka se hrane ovom energijom kroz povećan metabolizam, Goun je želela da istraži ulogu NR u razvoju i širenju raka.

"Naš rad je posebno važan s obzirom na široku dostupnost ovog dodatka i veliki broj tekućih kliničkih ispitivanja na ljudima u kojima se NR koristi za ublažavanje neželjenih efekata terapije raka kod pacijenata", piše sciencedaily.com.

Kako je došlo do otkrića i šta ono znači?

Istraživači su koristili novu tehnologiju i posmatrali nivoe NR u tumorskim ćelijama, T ćelijama i zdravim tkivima kod miševa, model trostruko negativnog raka dojke (najagresivniji podtip raka dojke). Kao rezultat toga, otkrili su da visoki nivoi NR ne samo da mogu povećati rizik od razvoja trostruko negativnog karcinoma dojke, već i uzrokovati da rak metastazira u mozak.

U budućnosti, Goun bi želela da pruži informacije koje bi potencijalno mogle da dovedu do razvoja određenih inhibitora (supstanci koje izazivaju usporavanje ili zaustavljanje hemijske reakcije) koji bi mogli da pomognu da terapije raka, kao što je hemoterapija, budu efikasnije u lečenju raka. Ključ ovog pristupa, rekla je Goun, je da se na to sagleda iz perspektive personalizovane medicine.

Komentari (0)
Loading