Korona joj je SPASILA život: Beogradska dizajnerka dobila KOVID, a onda su joj saopštili JOŠ STRAŠNIJE VESTI

Vesti 27.10.2021 11:32 0

Karcinom pluća dolazi podmuklo - evo kako je otkriven kod naše dizajnerke Tanje Oraščanin

Korona joj je SPASILA život: Beogradska dizajnerka dobila KOVID, a onda su joj saopštili JOŠ STRAŠNIJE VESTI

Printscreen/Youtube

 

- Pre 6 meseci sam dobila kovid. Blagi oblik. Ipak, nakon pozitivnog testa usledio je rutinski rendgen pluća zbog kojeg sam zadržana u bolnici. Boravak u bolnici i gomila ispitivanja rezultirao je ovako - korona prolazi ali slučajno mi je otkriven maligni tumor na desnom plućnom krilu od 7cm. Doktori su rekli: "Sreća u nesreći, korona vam je spasila život". Usledila je operacija. Zatim hemoterapija, preventivno 3 serije. Poslednji kontrolni skener je pokazao da je sve u redu i ono što mi sada sledi jesu redovne kontrole - kaže Tanja Oreščanin, dizajnerka iz Beograda koja je gostovala na K1.

- Sada nakon svega što mi se dogodilo imam potrebu da kažem da sam spoznala svoj istinski strah, napad panike, svest, podsvest i želju za životom. Svi mi znamo nekog ko je od nečeg nešto... Što mislimo toliko da smo mi posebni pa nas neće? Ali tu postoji svest uf pa to je tumor, neće baš to na mene. Kako si siguran? Živimo u svetu današnjice gde čovek nikad ranjiviji nije bio po pitanju zdravlja. Okruženi smo trenutno svetskom pandemijom koja je došla do tog nivoa da je bukvalno svakog čoveka ugrozila kako zdravstveno tako mentalno.

 

 

Uhvaćeni smo u koštac sa raznim shvatanjima i uverenjima. Ne treba o njima ni raspravljati. Ali treba naznačiti da postoji nešto više iznad svačijeg uverenja; svesnost o blagostanju u kakvom si rodjen. Rodjeni smo zdravi. Dok smo mali drugi o nama brinu. Gde nastaje problem kada odrastemo?

- Ja nisam znala da sam bolesna. Ja sam za to saznala slučajno - kaže Tanja. Kaže, mislila je da živi život punim plućima, a da se loše stvari uvek dešavaju nekom neznancu.

- U danima neizvesnosti, našla sam smisao u rečenici jedne doktorke: Strah je najveći neprijatelj za imunitet - piše dalje u postu.

- Imam potrebu da podsetim da bolest menja ljude. I da je u redu biti uplašen jer promena je bolna. Sve odjednom postane jednostavno, a želja za dobrim zdravljem i životom krucijalna. Kažu odlično si ti to izdržala, jaka si.

Nisam, samo sada mnogo svesnije pružam podršku i ljubav svima koji su bili i jesu žrtva ove bolesti. I to imam potrebu da spomenem. A najviše od svega imam potrebu da kažem jedini razlog zbog kojeg sve ovo delim, a to je da želim svim svojim bićem da osvestim i podstaknem makar jednu osobu da redovno kontroliše svoje zdravlje. Jer ja nisam. Bez prethodno ikakvih simptoma u životu i nijednog trenutka ne pomišljajući da mi je zdravlje narušeno, kao što rekoh, imala sam sreću u nesreći.

Ovaj put sam dobila priliku da nastavim da živim svoj život - normalno. Jer... Pogledajte malo bolje ispred sebe. U daljinu. Sve odjednom izgleda sitno. Smejte se malo više. Godi duši, prija umu. Nervirajte se malo manje. Telo pamti i nije vredno. Nemojte da vam zafali deo (pluća) kao meni da biste to shvatili.

- I ne zaboravite da slušate i volite. Prvo sebe. Jer život je lep. Prelep kad si zdrav - piše Tanja na svom Instagram profilu.

 

Komentari (0)
Loading