Svrab OČIJU može biti razlog za brigu: Oftalmolozi otkrili kojih DESET stvari izaziva ova neprijatnost

Vesti 25.11.2022 17:00 0

Svrab oka je u principu znak da je prirodna zaštita vaših očiju u tom trenutku iz nekog razloga poremećena.

Svrab OČIJU može biti razlog za brigu: Oftalmolozi otkrili kojih DESET stvari izaziva ova neprijatnost

Shutterstock

- Površina očiju, kao i naša koža, u stalnom je kontaktu sa našim okruženjem. Dok površina vaših očnih jabučica i suze pomažu da vaše oči budu podalje od niza potencijalnih problema, ponekad one nisu dovoljne barijere. Desi se nekad da ipak dođe do problema – objašnjava Aditia Kanesa Tasan, hirurškinja na Medicinskom koledžu na Univerzitetu Tomas Džeferson.

Identifikovanje krivca koji stoji iza svraba vaših očiju može vam pomoći da pronađete pravi tretman i sprečite da se to ponovi u budućnosti. Mi vam zato otkrivamo 10 najčešćih uzroka svraba u očima, kao i načine na koji možete da ih zaustavite.

1. Imate sezonske alergije

Postoji nekoliko razloga zašto sezonske alergije mogu izazvati svrab očiju. Jedan je da alergeni poput polena mogu direktno ući u vaše oči, što ih čini neprijatnim. I, ako se borite sa problemima kao što su kijanje i curenje iz nosa, velika je verovatnoća da imate i suzne oči koje svrbe, pošto su vaše oči i nazalni sinusi povezani.

- Alergijska reakcija uključuje oslobađanje supstanci koje mogu izazvati oticanje, svrab, suzenje ili crvenilo u ovom tkivu – objašnjava Mjurijel Šornak iz klinike Mejo u Ročesteru u Minesoti.

2. Sočiva

Ovo možda izgleda nevino, ali može izazvati iritaciju očiju - i svrab. Osećaj svraba u očnim jabučicama koji je uzrokovan kontaktnim sočivima obično zbog prisustva stranog tela na prednjoj površini ovog organa. Zato je važno da se uverite da su vaša kontaktna sočiva u dobrom stanju u svakom trenutku.

Idite na redovne preglede očiju jer se kontaktna sočiva mogu vremenom iskriviti, što dovodi do lošeg prianjanja za vašu rožnjaču. Takođe, bez obzira koji rastvor koristite, čistim prstima istrljajte kontaktna sočiva, a zatim ih isperite rastvorom pre nego što ih natopite u futrolu.

3. Imate suve oči

Suvo oko se dešava kada količina ili kvalitet vaših suza nije dobar koliko bi trebalo da bude. Ovo se može dogoditi ako nešto nije u redu sa bilo kojim elementom u tom sistemu, pokazuju istraživanja američkog Nacionalnog institutu za oči. U normalnim okolnostima, vaše oči obavljaju prilično dobar posao samo podmazivanja. Ali kada imate suvo oko, možete se boriti sa simptomima kao što su crvenilo, peckanje i, da, svrab.

4. Imate konjunktivitis

Konjunktivitis, negde poznat i „ružičasto oko“, predstavlja sve što izaziva upalu konjunktive - tanke membrane koja oblaže unutrašnjost vaših kapaka.

- Konjunktivitis može nastati zbog alergije, infekcije ili bilo kog inflamatornog stanja oka. To može dovesti do intenzivnih simptoma kao što su oticanje očiju, suzenje očiju, crvenilo i svrab – objašnjavaju doktori.

5. Virusna infekcija

Zanimljivo je da možda čak postoji veza između virusa COVID-19 i svraba očiju, otkrila je mala studija jednog instituta u SAD. Istraživači su proučavali 83 pacijenta sa virusom i otkrili da je 81 odsto imalo neku vrstu problema sa očima u roku od dve nedelje od drugih simptoma. Oni su uključivali osetljivost na svetlost, bol u očima i svrab očiju.

6. Kozmetika

Iako ne nanosite kozmetičke i proizvode za šminkanje direktno na očne jabučice (barem ne bi trebalo), maleni komadi maskare, senki i drugih proizvoda mogu da prodru u vaše oči i okolna područja, izazivajući iritaciju.

- Mnogi kozmetički proizvodi sadrže različite supstance, uključujući boje, parfeme i konzervanse na koje osoba može razviti alergiju ili preosetljivost. Ovo može dovesti do crvenila i otoka očiju ili kože oko očiju, a obično i svraba – navode lekari.

7. Infekcija očnih kapaka

Blefaritis je zapaljenje očnih kapaka koje obično pogađa oba oka duž ivica očnih kapaka. Obično se dešava kada se masne žlezde pri dnu vaših trepavica začepe

- To može dovesti do prekomernog rasta normalnih kožnih bakterija u zahvaćenom području. A onda vam ostanu iritacija, crvenilo i svrab – kažu stručnjaci.

8. Grinje

Prilično je uobičajeno imati ovaj problem. Ove grinje se hrane ćelijama kože i uljem i mogu da svrbe. Ovaj problem se može rešiti antibioticima, steroidnim kapima ili kremama.

9. Naprežete oči

Ovo je zapravo povezano sa suvim okom. Naprezanje očiju se dešava kada se vaše oči umore od intenzivne upotrebe, poput gledanja u ekran računara tokom dužeg vremenskog perioda ili vožnje satima.

- Simptomi mogu biti uzrokovani nedostatkom ravnomernog sloja vlage na površini oka. To može izazvati suvoću u vašim očima - i to može da izazove svrab – objašnjavaju oftalmolozi.

10. Nešto vam je upalo u oko

Totalno očigledan razlog, zar ne? Ponekad vam se nešto može jednostavno zaplesti za kapak ili suze

- To su uglavnom organski komadi trave, sena ili drugi ostaci koje vetar podiže, ili opuštene trepavice koje se zaglave ispod kapaka. To može dovesti do iritacije i svraba, ali je u principu bezopasno i brzo prolazno.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading