NOVA NADA ZA POTOMSTVO: Održan simpozijum o transplantaciji genitalnih organa stručnjaka iz celog sveta

Vesti 29.11.2022 13:34 0

Simpozijum o transplantaciji genitalnih organa održan je 28. novembra 2022. u beogradskom hotelu Hilton u organizaciji ginekološke bolnice Gemma Clinic.

NOVA NADA ZA POTOMSTVO: Održan simpozijum o transplantaciji genitalnih organa stručnjaka iz celog sveta

Privatna arhiva

Glavni predavač, dr Mats Branstrum, profesor Univerziteta u Geteborgu, Harvardu i Baylor medicinskom fakultetu, govorio je o transplantaciji materice. Predavanje je održao i profesor dr Miroslav Đorđević, jedan od vodećih svetskih hirurga u oblasti rekonstruktivne genitalne hirurgije govorio o transplantaciji testisa.

Na simpozijumu su govorili i profesor dr Aleksandar Stefanović- direktor GAK Kliničkog centra Srbije i Katarina Stefanović predsednica Udruženja za onkofertilitet Srbije u Beogradu. Oni su govorili o očuvanju fertiliteta kod pacijenata obolelih od malignih bolesti.

Inače, Srbija je jedna od 8 zemalja u svetu gde je do sada urađena transplantacija materice, zbog čega je i predsednik Vučić odlikovao doktora Milana Milenkovića koji je učestvovao u ovom zahvatu sa timom međunarodnih stručnjaka.

Ispred Gemma klinike specijalizovane za vantelesnu oplodnju, reproduktivno zdravlje, ginekologiju i lečenje infertiliteta dr Milan Milenković objasnio je koliko je komplikovan sam čin transplantacije, ali da su rizici minimalni.

Gemma klinika sarađuje sa Karolinska institutom u Stokholmu, Univerzitetom u Geteborgu i Centrom za transplantaciju Harvard Medicinskog fakulteta iz Bostona.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading