Dečak (4) preminuo od BAKTERIJSKE infekcije: Ovo je ČETVRTI smrtni SLUČAJ, a sve počinje kao obična PREHLADA

Vesti 02.12.2022 16:11 0

Četvorogodišnji Muhamed Ibrahim Ali preminuo je nakon srčanog zastoja

Dečak (4) preminuo od  BAKTERIJSKE infekcije: Ovo je ČETVRTI smrtni SLUČAJ, a sve počinje kao obična PREHLADA

Shutterstock

Vest je pogodila javnost u Velikoj Britaniji, a mali Muhamed je četvrto dete koje je preminulo od bakterijske infekcije izazvane streptokokom iz serološke grupe A.
Još jedna žrtva bila je mala Hana Roap, koja je umrla u roku od 24 sata nakon što se razbolela od infekcije ostavivši za sobom porodicu u Velsu. Doktor joj je prepisao lekove i poslao kući u 16 časova, a ona je u 20 časova već bila mrtva.Članovi porodice toga nisu bili svesni neko vreme, već su mislili da spava.

Muhamed Ibrahim Ali, star četiri godine, preminuo je u svojoj kući, kako je saopštila njegova porodica, nakon što su još tri učenika osnovne škole umrla od infekcije u samo nekoliko dana. 

Stranica JustGiving postavljena za Muhameda opisala je mladića kao „divnog, ljubaznog, nasmejanog, energičnog dečaka“.
 

Roditelji se sada upozoravaju da traže znake infekcije streptokokom A nakon tragične smrti.


Strep A je bakterijska infekcija koja je uglavnom blaga, ali može biti opasna po život i dovesti do šarlaha.U retkim slučajevima, bakterije mogu da izazovu po život preteće bolesti
Kliničke manifestacije streptokokne infekcije različite su prema uzrastu. a invanzivne stanja su 
nekrotizirajući fasciitis i sindrom toksičnog šoka.
Kod dece do 3 godine starosti streptokokna infekcija javlja se u obliku blage upale nosa i ždrela. U uzrastu od 3.-15. godine najčešća je manifestacija gnojna angina i šarlah. Kod odraslih osoba najčešća manifestacija streptokokne infekcije je angina, a od 40. - 60. godine starosti i crveni vetar.
Kako višestruke virusne infekcije cirkulišu u zimskim mesecima, rizik od šarlaha raste u većoj meri.


Dr Ardiana Gjini, konsultant za kontrolu zaraznih bolesti za javno zdravlje Velsa, rekla je: „Iako je malo verovatno da će baš vaše dete biti pogođeno infekcijom, relevantnim pojedincima se savetuje da se upoznaju sa simptomima i šta da rade ako ovi simptomi javljaju.
 

Simptomi šarlaha

Šarlah je najčešći od 3 - 15. godine života. Bolest počinje kao streptokokna angina, a nakon 1 - 2 dana javlja se karakterističan osip. Na zacrvenjenoj koži nalazi se sitni, crvenkasti, tačkasti osip. Koža pokrivena osipom je suva i hrapava. Osip je najizraženiji ispod pazuha, u donjim delovima trbuha i preponama. Na licu nema osipa. Obrazi su zažareni, a oko usta je izraženo bledilo. U početku bolesti jezik je obložen, a nakon nekoliko dana postaje malinast, što je karakteristično za šarlah. Osip traje od 6-7 dana, nakon čega se javlja ljuštenje kože u obliku perutanja na vratu i trupu, a na dlanovima i stopalima u krpicama.

U slučaju pojave navedenih simptoma, neophodno je lečenje antibioticima.

Komentari (0)
Loading