Zamenite KAFU boljim NAPITKOM: Evo šta se dešava u ORGANIZMU kada svaki dana pijete CRNI ili ZELENI čaj

Vesti 04.12.2022 08:30 0

Evo šta se dešava u vašem organizmu kada svaki dan pijete zeleni ili crni čaj.

žena

Shutterstock

Za one koji ne piju kafu, čaj je svakako omiljeni jutarnji napitak. I tu ne mislimo samo na one blage i voćne, već prvenstveno na zeleni i crni koji u sebi sadrže kofein. U nastavku otkrijte šta se dešava u telu ako redovno pijete zeleni ili crni čaj i na koji način ih je najbolje konzumirati za maksimalne rezultate, piše Aktivni.si.

Sadrže fitonutrijente

Iako poseduju kofein kao i kafa, ovi čajevi sadrže i neke hranljive materije koje kafa ne sadrži. Tu prvenstveno mislimo na fitonutrijente (koji voću, povrću i drugim biljkama daju boju). Fitonutrijenti imaju dosta dobrih efekata na zdravlje, jer sadrže antioksidante, bore se protiv određenih alergija, ali i prvih znakova starenja.

Ubrzavaju metabolizam

Neki čajevi pomažu u regulisanju metabolizma i uspostavljanju ravnoteže u njemu, u meri u kojoj je on poremećen. Zeleni čaj je posebno efikasan u tom pogledu, jer reguliše glukozu u krvi i odličan je kada želite da kontrolišete svoju težinu. Takođe, za regulisanje metabolizma, pored zelenog i crnog, možete piti i kineski ulong (oolong) čaj.

Smiruju upale i zapaljenja u telu

Ako svaki dan pijete zeleni ili crni čaj, moći ćete da utičete na upale u organizmu i da ih značajno smanjite. Posebno dobro utiču na crvena krvna zrnca, a neki veruju i da zeleni čaj može da ublaži medicinska stanja kao što je lupus.

Odlični su diuretici

Neki čajevi imaju diuretički efekat, a ako ste ikada pili zeleni i crni čaj, znate da su oni među njima. Najbolji diuretici su čaj od maslačka, zeleni čaj, čaj od ječma i hibiskusa. Zadatak diuretika je da stimulišu uklanjanje vode i soli iz tela, zbog čega je potrebno često ići u toalet. Zato je važno da ove čajeve ne pijete uveče, jer biste mogli da imate problema noću kada morate više puta da ustanete i odete u toalet.

Da li zeleni i crni čaj imaju negativnih efekata?

Uopšteno govoreći, ni zeleni ni crni čaj nemaju negativnih efekata sve dok se konzumiraju umereno. Preporuka je da se ograničite na 3 šolje dnevno. Pošto sadrže kofein, nemojte ih piti popodne i pre spavanja, jer ćete teško zaspati, a noćni odmor će biti mnogo lošiji.

Takođe, budite oprezni sa hidratacijom. Čaj je odličan izbor za hidrataciju zimi jer vas i zagreje, ali u ovom slučaju izaberite čaj koji nije diuretik. Osim toga, čaj ne bi trebalo u potpunosti da zameni vodu – svakako popijte nekoliko čaša vode dnevno, čak i zimi.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading