Trećina Srbije se žali na KAŠALJ: Pet PRIRODNIH lekova su SPAS za pluća, čiste bronhije i olakšavaju DISANJE, napravite ih kod kuće

Vesti 04.12.2022 12:10 0

Saznajte koji su to najbolji domaći "lekovi" za kašalj i respiratorne infekcije i kako se koriste

žena

Shutterstock

 

Poslednjih par nedelja sve više građana naše zemlje se žali na simptome respiratornih infekcija, grlobolju, osećaj težine u grudima i kašalj koji nikako da se umiri. Donekle, ovo ne iznenađuje budući da je sezona virusa u jeku, a ukoliko vam se simptomi pogoršaju, imate temperaturu i jak bol u grudima, svakako je preporuka da se javite lekaru, piše Mondo.

Kašalj je odbrambeni mehanizam našeg organizma koji čisti disajne puteve od mikroba i čestica koje izazivaju iritaciju. Zapravo, možemo da da ga komotno nazovemo i korisnom reakcijom našeg tela: na kraju krajeva, štiti traheju i bronhije od patogenih infekcija i stranih tela.

Trećina Srbije se žali na KAŠALJ: Pet PRIRODNIH lekova su SPAS za pluća, čiste bronhije i olakšavaju DISANJE, napravite ih kod kuće

Shutterstock

 

Najčešće ukazuje na prehladu, ali jaki napadi kašlja mogu da budu simptom opasnih procesa u telu i ozbiljnih, čak i hroničnih bolesti. Naravno, ako imate kašalj, najbolje je da se obratite lekaru. Ali, mogu da pomognu i neki narodni "lekovi", koje naše bake i prabake koriste pod davnina. Osim čajeva, sirupa i biljnih tinktura, postoje i neki manje poznati a koji su neverovatno efikasni.

  • Vruće mleko - postoje 2 opcije ovog "leka": da se pola čaše pomeša sa mineralnom vodom ili da se u čašu toplog melka doda kašičica meda.
  • Kompot od smokava s mlekom - dobro operite voće, stavite u toplo mleko u razmeri 1 suva smokva srednje veličine na 1,5 šolje. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta. Poklopite šerpicu i prekrijte krpom, da se voće dobro potpari. Pijte kompot malim gutljajima.
  • Cimet - 3-5 puta dnevno uzimajte 1 kašiku toplog meda sa 1/4 kašičice cimeta. Smatra se da uz ovaj "lek" i hronični kašalj nestaje, a čisti se nos i otpušava.
  • Anis - svakih sat vremena uzimajte 30-50 ml čaja od semena anisa (15-20 g na 1 litar vode), koji razređuje sluz i olakšava njeno uklanjanje iz organizma.
  • Banane - zrele banane propasirajte kroz sito, pa ustinjenu smesu staviteu šerpu sa vrelom vodom u razmeri: 2 banane na 1 šolju vode sa šećerom. Ponovo zagrejte i popijte ovu mešavinu.
Komentari (0)
Loading