Ako ovakav simptom osetite NOĆU, znači da vam se u organizmu razvija TUMOR: Lekari upozoravaju - ovo je CRVENI ALARM, pregled je neodložan

Vesti 04.12.2022 16:00 0

Svi doktori tvrde da je prevencija pola zdravlja, i da je pored redovnih kontrola, najučinkovitije da dobro osluškujemo svoj organizam

Ako ovakav simptom osetite NOĆU, znači da vam se u organizmu razvija TUMOR: Lekari upozoravaju - ovo je CRVENI ALARM, pregled je neodložan

Shutterstock

 

Organizam uvek alarmira da nešto nije kako treba. Nesanica, prekomerni kilogrami, izrasline na koži, su promene koje ukazuju da se u telu "nešto dešava". Promene u ritmu odlaska u toalet su simptomi koje lekari nazivaju "crvenim zastavicama", prneosi Lepa i srećna.

- Značajne promene u fiziološkim potrebama mogu ukazivati na rak debelog creva, prostate ili bešike, između ostalih karcinoma - tvrde stručnjaci sa Kalifornijskog univerziteta za zdravlje u San Francisku.

Neki od razloga zašto morate često da mokrite su veoma očigledni, kao što je unos velike količine vode. Međutim, često trčanje u kupatilo takođe može signalizirati ozbiljno stanje.

- Često mokrenje može biti znak raka mokraćne bešike, jer tumor može da blokira protok urina iz bešike ili same ćelije raka mogu da učine zid bešike debljim i manje elastičnim i nesposobnim da zadrži onoliko urina koliko normalna bešika može - upozorava doktorka Alis Vilijams "Kao rezultat toga, pacijenti često osećaju potrebu da mokre čak i kada im bešika nije puna.

 Američko društvo za kliničku onkologiju upozorava da često mokrenje, posebno noću, može ukazivati na rak prostate.

- Slab mlaz urina je još jedna promena koja može da ukaže na rak prostate - tvrde američki onkolozi i ističu da su ovi problemi ipak mnogo češće uzrokovani benignom hiperplazijom prostate.

- Ipak, važno je da kažete svom lekaru ako imate bilo koji od ovih simptoma kako bi se uzrok mogao pronaći i lečiti, ako je potrebno - tvrde lekari.

Zatvor

Zatvor je jedno od onih stanja koje može imati mnogo različitih uzroka. Određeni lekovi ili nedostatak vlakana u ishrani su najčešći krivci. Ipak, to je simptom na koji vredi obratiti posebnu pažnju, jer može signalizirati na ozbiljne bolesti— uključujući Parkinsonovu bolest, demenciju ili rak debelog creva.

- Kada debelo crevo postane kancerogeno, tumori se mogu formirati i blokirati normalan protok stolice. Pored toga, tumori mogu ometati nerve koji snabdevaju mišiće, što uzrokuje smanjenu pokretljivost creva, što izaziva zatvor.  

Promena boje stolice

Na boju stolice utiče ishrana, ali određene nijanse i izgled stolice mogu da budu znak upozorenja. Tako promena boje stolice (bleda) može da ukaže na razvoj raka pankreasa. Takođe, stolica može biti tamne boje od suplemenata gvožđa, ali i od unutrašnjeg krvarenja.

- Ako imate krvarenje u gastrointestinalnom traktu mogli biste da imate crnu, katranastu stolicu. To bi mogao bi mogao da bude znak raka jednjaka i želuca - tvrdi doktorka.

Dijareja

Dijereja može biti znak raka pankreasa, ali i raka debelog creva. Ako primetite druge simptome, uključujući gubitak težine i vrtoglavice, lekari savetuju da posettie lekara.

Komentari (0)
Loading