Dezinformacije na TikTok-u: Ovaj SADRŽAJ će vas naterati da pomislite da imate ADHD poremećaj

K.Ć. Vesti 04.12.2022 21:00 0

Ako koristite TikTok, verovatno ste tamo naišli na ADHD sadržaj

Dezinformacije na TikTok-u: Ovaj SADRŽAJ će vas naterati da pomislite da imate ADHD poremećaj

Shutterstock

ADHD je takođe postao fenomen "pop kulture" na TikToku. Kratki video snimci podstiču samodijagnozu, a doktori sve češće čuju pitanja o ADHD-u u svojim ordinacijama.

ADHD, ili poremećaj pažnje i hiperaktivnosti, je nešto što se u Srbiji još uvek povezuje uglavnom sa decom, posebno dečacima. Nije ni čudo što istraživanja pokazuju da se ženama dijagnostikuje mnogo kasnije, ili žive u neznanju, suočavajući se sa posledicama poremećaja bez odgovarajuće pomoći. 

Dezinformacije na TikTok-u

Jedna studija je, međutim, pokazala da dobre namere često ne idu ruku pod ruku sa haosom. Ali pošto su ADHD video snimci uzeti u obzir u ovoj studiji sadržali su dezinformacije. Što je problematično, jer su analizirani snimci imali u proseku tri miliona pregleda .

Trenutno samo #adhd tag ima 18 milijardi pregleda na TikTok-u.

@thelegalconfidential

#adhd #adhdcheck #adhdprobs #adhdchek #adhdhumans #adultwithadhd #undiagnosedadhd #adhdinwomen #adultdiagnosedadhd

♬ Rodeo - City Girls

Posledice počinju da se vide u lekarskim ordinacijama . "Sve više pacijenata pitaju da li imaju ADHD", rekao je dr. Anthoni Ieung .

"Povećana svest o ADHD-u može biti mač sa dve oštrice. Stigma i mitovi o mentalnim poremećajima mogu se razotkriti čim se objave nove dezinformacije - čak i ako su kreatori imali dobre namere ."

Koji su simptomi ADHD-a?

  • poremećaji pažnje i koncentracije 
  • impetuoznost
  • hiperaktivnost

Prema istraživačima, skoro 70 odsto deca sa ADHD-om imaju najmanje jedan dodatni psihijatrijski poremećaj. Obično su to disleksija, poremećaji ponašanja i anksiozni poremećaji. Za dijagnozu treba da odete kod psihologa i psihijatra koji imaju odgovarajuću specijalizaciju.

Komentari (0)
Loading