Nova ZARAZA hara Evropom, a nije KORONA: Najviše napada DECU, šestoro je UMRLO, dobro obratite pažnju na ove SIMPTOME

J.V. Vesti 05.12.2022 13:07 0

Streptokoka iz grupe A može da uzrokuje šarlah, infekcije grla i, u vrlo retkim slučajevima i smrt

Nova ZARAZA hara Evropom, a nije KORONA: Najviše napada DECU, šestoro je UMRLO, dobro obratite pažnju na ove SIMPTOME

Shutterstock

Šestro dece, od kojih je petoro bilo mlađe od 10 godina, premuluo je u poslednjih nedelju dana od infekcije streptokokom A, prenosi BBC.

Streptokoka iz grupe A može da uzrokuje šarlah, infekcije grla i, u vrlo retkim slučajevima i smrt. Sve smrti dogodile su se u različitim delovima Velike Britanije i nema naznaka da su na bilo koji način povezane.

Groznica, bol u mišićima i grlu, povraćanje

Lekari opšte prakse su upozoravali na "neobično visoke" nivoe ove bakterije još od početla školske godine. Simptomi su obično blagi, uključujući groznicu, bolove u mišićima, povraćanje i bol u grlu. Takođe može izazvati šarlah.

U izuzetno retkim slučajevima, bakterija se širi se na isti način kao i korona virus, bliskim kontaktom kao što je kijanje, ljubljenje i dodirivanje. Može otići dublje u telo i izazvati probleme opasne po život, kao što je sepsa. Međutim, može se lečiti antibioticima.

Vodeći stručnjaci danas upozoravaju da su deca zatvorena tokom kovida stvorili slabiji imunitet i da bi to moglo da bude glavni "krivac" za porast slučajeva.

- Sarađujući s timom za javno zdravstvo, školskoj zajednici smo dali savete o merama opreza kako bismo sprečili daljnje slučajeve i nastavljamo pažljivo da pratimo situaciju - kazao je dr Džimi Čou, savetnik za zdravstvenu zaštitu pri Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Bila bi živa da joj je doktor dao antibiotik

Hana, koja je pohađala osnovnu školu Viktorija u Penartu u Velsu, umrla je prošle nedelje nakon što je dobila streptokoku.

Njeni roditelji, Salah, 47, i Abul, 37, zahvalili su komšijama i školi sa 560 učenika na podršci od smrti njihove devojčice. Salah Roup veruje da bi Hana preživela da je lekar prepisao antibiotike.

Odveo ju je kod porodičnog lekara nakon što se prošlog četvrtka, 25. novembra, u ponoć probudila zbog kašlja. Tog dana je bila dobro i u školi.

Doktor je prepisao kortikosteroide i poslao Hanu kući gde je umrla manje od 12 sati kasnije.

- Odveo sam je kući od doktora i dao joj lekove. Otišla je na spavanje u 4 popodne i nikada se nije probudila. Prestala je da diše u 20 časova, ali nismo odmah bili svesni jer je spavala. Uradio sam CPR, pokušao sam da je oživim, ali nije uspelo. Hitna pomoć je stigla i nastavila sa reanimacijom, ali je bilo prekasno - rekao je Roup.

Streptokok A može se preneti kašljanjem, kijanjem i kontaktom koža na kožu. Ljudi stariji od 65 godina, HIV oboleli, oni koji koriste steroide, dijabetičari, srčani bolesnici ili oboleli od raka su u najvećem riziku od zaraze.

Komentari (0)
Loading