"Tek kad su me "OTVORILI" su znali": Ovo je najčešći uzrok NEPLODNOSTI kod žena, bolest se TEŠKO dijagnostikuje i ima je JEDNA od 10 žena

Vesti 09.12.2022 14:26 0

Ovo je najčešći uzrok neplodnosti kod žena i teško se dijagnostikuje

"Tek kad su me "OTVORILI" su znali": Ovo je najčešći uzrok NEPLODNOSTI kod žena, bolest se TEŠKO dijagnostikuje i ima je JEDNA od 10 žena

Printscreen/ Prva

Bolni ciklusi i iscrpljenost mogu da ukažu na to da žena boluje od Endometrioze. Put do dijagnostikovanja je težak, jer se radi o uobičajenih simptomi tokom menstrualnih dana.

Endometrioza je uzrok neplodnosti u 30 do 40 odsto slučajeva, a tipična je za žene u reproduktivnom periodu.

Predsednica udruženja "Žuto uže" Jelena Pak i Suzana Petrović, članica pomenutog udruženja koja se i sama izborila sa ovom bolešću, u jutarnjim programu TV Prva pričale su o detaljima i simptomima ove bolesti koja je najčešći uzročnik neplodnosti kod žena.

- U svetu, u proseku, jedna od 10 žena boluje od ove bolesti i jako je rasprostranjena. Karakteriše je hroničan bol, koji se javlja pre menstruacije, tokom menstruacije i tokom ovulacije. Taj bol može da ode iz karličnog dela koji kasnije prerasta u glavobolje, bol u donjem delu kičme, bol koji se javlja tokom mokrenja, ali seksualnih odnosa - kaže Jelena.

Printscreen/ Prva

 

Da li postoji razlika između menstrualnih bolova i bolova koje izaziva Endometrioza?

- Bol je individualni doživljaj, a endometrioza se najlakše dijagnostikuje pregledom kod ginekologa. Endometrioza se javlja u vidu ciste na jajniku. Jasna razlika ne postoji, a može da prođe od 10 do 15 godina pre nego što se ženi ustanovi ova bolest - istakla je predsednica udruženja "Žuto uže".

Da je reč o opakoj bolesti koju je teško dijagnostikovati, svedoči i iskustvo jedne od članice udruženja Suzane Petrović koja je i sam prošla kroz ovu priču.

- Endometriozu su mi otkrili tek kada su me „otvorili“ na hirurškom stolu. Prvobitno su mislili da je reč o slepom crevu, ali su hirurzi kasnije videli da imam endometriozu. Kod mene je priraslica bila čak i na crevima, a to mi je pravilo probleme u obavljanju svakodnevnih fizioloških potreba - rekla je Suzana.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading