Ovako su žene u starom Egiptu radile "test za TRUDNOĆU": Koristeći dve činije i ŽITARICE mogle su da otkriju i POL bebe!

Vesti 30.10.2021 09:38 0

Iako i dalje otkrivamo nove podatke o izumima starih Egipćan - neke njihove kreacije prosto privlače više pažnje od ostalih

trudnoća

Shutterstock

Jedan od njihovih neverovatnih izuma je i test za trudnoću koji je bio i te kako pouzdan! 

Prema nekim neobjavljenim drevnim egipatskim medicinskim tekstovima u zbirci "Papyrus Carlsberg" na Univerzitetu u Kopenhagenu u Danskoj, ono što su stari Egipćani koristili za testiranje na trudnoću bili su ječam i pšenica.

Test se naime obavljao lako i slučno se radio kao i današnji. Žene su naime samo trebale da mokre u dve različite posudice, u jednoj je bila ječam, a u drugoj pšenica - ako bilo koje od ova dva žita proklija u određenom vremenskom periodu onda je žena sigurno trudna!

Ali, nije to sve, kako bi saznala pol bebe, žena je jednostavno morala pričekati i videti koja žitarica će prva nići. Ako bi ti bio ječam, očekivao bi se dečak, a kada bi pšenica prva nikla, to bi bio znak da žena nosi devojčicu. 

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, studija sprovedena 1963. pokazala je da je ova metoda utvrđivanja trudnoće bila tačna u oko 70 odsto slučajeva. Ipak, metoda s utvrđivanjem pola se pokazala neuspešnom.

Savremeni testovi trudnoće oslanjaju se na proteine ​​koji mogu otkriti hormon hCG, ali naučnici pretpostavljaju da je ovaj drevni test tako dobro funkcionisao jer bi povišen estrogen u urinu žene mogao podstaći rast semena.

Zanimljivo je i to što se mnoge ideje u medicinskim tekstovima iz starog Egipta ponovno se pojavljuju u kasnijim grčkim i rimskim tekstovima - kaže Sofi Šiot, profesorka sa Univerziteta u Kopenhagenu za sajt "How Stuff Works". 

- Odavde su se njihove medicinske prakse ponovo kasnije pojavljivale u srednjovekovnim medicinskim tekstovima sa Bliskog istoka, a njihovi tragovi se mogu pronaći i u tekstovima u predmodernoj medicini - objasnila je.

Komentari (0)
Loading