Evo šta se dešava sa ŽENSKIM TELOM tokom menstrualnog ciklusa: Ovo su promene kojih niste ni svesni!

Vesti 08.06.2023 16:44 0

Verovatno niste znali koje se sve promene događaju u ženskom telu tokom menstrualnog ciklusa!

stomak

Shutterstock

 

Već je poznata činjenica da žene tokom menstruacije mogu zatrudnjeti, ali postoji mnogo drugih stvari koje treba naučiti o telu. Menstrualni ciklus je složen proces koji reguliše žensko telo i nema sumnje da dramatično utiče na život žena.

Hipokampus zapravo raste

Studija je pokazala da kada nivo estrogena raste, hipokampus raste - veličinom. Ove promene mozga zapravo utiču na ponašanje žena.

Istraživači su zaključili da su žene u određenim fazama svog ciklusa posebno osetljive na promene u svom ponašanju.

Hormoni različito utiču na telo u zavisnosti od nedelje

Hormoni igraju veliku ulogu u telu. Normalno, menstrualni ciklus izgleda tako da već u prvoj nedelji možete osetiti neke probleme pre početka menstruacije.

Tada nivo estrogena počinje da se povećava, osećate se bolje, u drugom nedelji najbolje, a nivo testosterona nakratko raste i možda ćete imati osećaj da želite da budete intimniji sa svojim partnerom.

U trećoj nedelji, nivo estrogena se dramatično smanjuje, a progesteron raste. Tad možete osetiti promene raspoloženja. U četvrtoj nedelji smanjuju se i estrogen i progesteron pa neke žene onda počinju da pate od predmenstrualnog sindroma (PMS).

Menstrualni grčevi mogu da promene strukturu ženskog mozga

Istraživači kažu da menstrualni grčevi pogađaju između 20 odsto i 90 odsto adolescentkinja. To može da traje i do 72 sata.

Još jedna studija ukazuje na to da su žene koje su prijavile menstrualne bolove pokazale smanjenje volumena u regijama mozga. Ako se osećate kao da ste počeli lošije da radite na poslu, možda su menstrualni grčevi razlog.

Menstrualni grčevi putuju

Menstrualna bol može da "putuje". Ponekad možete osetiti grčeve na mestima kao što su noge. Karlična regija je sastavljena od mreže živaca, a kada se pojavi bol, ona takođe zahvata vaše noge, donji deo leđa i zadnjicu.

Štaviše, nedostatak esencijalnih minerala tokom tog perioda - poput gvožđa, magnezijuma i kalijuma - iscrpljuje telo, a mišići mogu da reaguju grčevima.

Menstrualni ciklus može da utiče na glas

Pokazalo se da tokom menstruacije možete da doživite predmenstrualni vokalni sindrom, što znači gubitak vokalne snage i smanjenu sposobnost pevanja. Suve glasne žice mogu dodatno da otežaju ovaj problem, piše Bright Side.

Menstruacije se pogoršavaju kada je hladno

Prema lekarima, žene se žale da im se menstruacija pogoršava tokom zime.

Hladnoća takođe može uticati na dužinu ciklusa. Leti je ciklus kraći za 0,9 dana.

Komentari (0)
Loading