Jasno ukazuje na INFARKT: Ove promene u UHU povezane su sa OBOLENJEM srca, ako osetite promene, odmah uradite EKG

Vesti 15.12.2022 08:00 0

Jedan od vidljivih znakova koji ukazuje na to da je potrebno da uradite EKG i posetite lekara je ''Frenkov znak''

Sluh

FreePik

 

Kardiovaskularne bolesti bolesti srca i krvnih sudova su vodeći uzrok smrti u svetu. Svake godine od ove bolesti umre preko 17 miliona stanovnika, a 85 odsto od ovih smrtnih ishoda je usled akutnog infarkta miokarda ili šloga.

U Srbiji od bolesti srca godišnje umre oko 52.000 ljudi, što čini da jedan grad veličine Zaječara nestane svake godine. Ako imate bolesti, poput srčanih bolesti, srčane insuficijencije, šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska ili gojaznosti, ne dozvolite da vam kovid-19 zaustavi redovne preglede. I nikada ne izbegavajte da pozovete hitnu pomoć ako je to potrebno, bezbedno je i medicinski radnici su tu za vas.

Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju da sa vašim srcem nešto nije u redu. Neki od njih su i te kako intezivni i primetni, poput bolova u grudima ili nepravilnog rada srca, dok drugi znaju da se ''potkradu'', te pomislite da je samo prolazno stanje u pitanju.

Jedan od vidljivih znakova koji ukazuje na to da je potrebno da uradite EKG i posetite lekara je ''Frenkov znak''. Šta je to?

Frenkov znak je drugi naziv za nabor duž ušne školjke, a dobio je naziv po čoveku koji ga je i otkrio - doktor Sander Frenk. Ovaj fenomen doktor je primetio kod pacijenata koji su imali bolove u grudima i zakrčenje koronarnih arterija, a određene studije su pokazale da je taj nabor na uhu povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Međutim, nemojte odmah da paničite! U nekim slučajevima to je samo estetski "znak" na koži, a usled gubitka elastina i vlakana na tom delu tela, dolazi do nabora. Ipak, ako ste zabrinuti, najbolje je da odete kod lekara i proverite zdravlje srca. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading