Ako vas boli GRLO, obavezno obratite pažnju na sledeće SIMPTOME: Nije obična PREHLADA, ovo otkriva tešku BOLEST!

Vesti 18.12.2022 09:30 0

Doktorka objasnila kada nije reč o običnoj prehladi

grlo

Shutterstock

Kada dođe hladnije vreme, bol u grlu je ne tako retka stvar. Svi u nekom trenutku budu prehlađeni što iritira grlo, pa samim tim se retko kad ljudi i odlučuju da posete lekara zbog takve vrste bola.

gorušica

pixabay

 

 

Ipak, kada je o osipu, jakim nepodnošljivim bolovima, povišenoj temperaturi i kašlju koji traje duže od deset dana. Doktorka otkriva da je tada potrebno potražiti stručnu pomoć jer opasna stanja zahtevaju hitnu interevenciju. Gabrijela Pičardo otkrila je za "Mondoe" kojim zdravstvenim problemima može da bude reč:

- Ako vam se pojavi osip dok vas boli grlo, to bi mogao da bude znak ozbiljnije infekcije. Naime, osip na vratu i grudima koji se postepeno širi na ostatak tela može da bude znak skupine bakterijskih infekcija koje se nazivaju streptokokne infekcije. Neke od ovih infekcija nisu jako opasne, dok druge zahtevaju hitan lekarski pregled i uzimanje terapije, uglavnom antibiotika - objasnila je doktorka.

Takođe, bolovi u grlu koji duže vreme ne prolazi mogu da ukažu na rizik od pojave karcinoma. 

- Ako grlobolja nije povezana sa prehladom ili gripom, već je uporna i jaka, ona može da upućuje na mnogo ozbiljnije stanje poput raka grla - rekla je doktorka Pičardo.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading