Srbi veruju da je SODA BIKARBONA spas protiv kiseline u želucu: Magistar farmacije otkriva da li je to TAČNO

Vesti 07.01.2023 14:20 0

Želudačna kiselina, nadimanje, ostali problemi sa varenjem… Mnogi posegnu za sodom bikarbonom ne bi li se rešili ovih tegoba, a da li je to zaista efikasno rešenje?

Soda bikarbona

Shutterstock

 

- Preporuka je da se uzima isključivo farmaceutska odnosno medicinska soda koja može da se kupi u apotekama. Ona se preporučuje jer se radi o boljem doziranju preparata i ne unose se dodatne soli u organizam. Zapravo je bezbednija - rekla je magistar farmcije Sanja Andrić u emisiji RTS ordinacija.

Među našim ljudima uvrežena je praksa da se uzima jedna kašičica sode bikabrone sa vodom.

- Na tržištu postoje različiti farmaceutski oblici sode bikarbone. Pored praškaste supstance, postoje šumeće tablete i obične.

Što se tiče doziranja, kod običnog praška, uzima se pola kafene kašičice na čašu vode. Dakle, ne cela, već samo pola kašičice. A najveća dnevna doza iznosi oko 1.000 mg, što je upravo tih pola kafene kašičice“, objasnila je i napomenula:

- Sodu bikarbonu je dobro uzimati povremeno jer ona dobro neutrališe želudačnu kiselinu i time oslobađa od neprijatnih simptoma, gorušice, žarenja i pečenja u želucu.

Međutim, ona naglo podiže pH vrednost u želucu i na taj način šalje signal ćelijama da luče dodatnu količinu želudačne kiseline. Pa tako, usled dugotrajne upotrebe može i da pogorša simptome.

Postoji i ograničenje kod pacijenata koji imaju povišeni krvni pritisak, kod njih može dodatno da podigne njegove vrednosti. Isto je kod pacijenata koji imaju oboljenja bubrega i jetre, ni njima se ne preporučuje jer može da poremeti odnos baznih i kiselih supstanci u organizmu“.

BONUS VIDEO - VELKA JE MAJKA KOJA JE SVOM SINU DALA BUBREG

Komentari (0)
Loading