Kombinacije hrane i LEKOVA koje morate da IZBEGAVATE: Nikada ih nemojte mešati, mogu da izazovu VISOK pritisak i poremećaj SRČANOG ritma

Vesti 21.12.2022 12:50 0

Četiri kombinacije lekova i hrane koje bi trebalo izbegavati.

Kombinacije hrane i LEKOVA koje morate da IZBEGAVATE: Nikada ih nemojte mešati, mogu da izazovu VISOK pritisak i poremećaj SRČANOG ritma

unsplash.com

"Business Insider" predstavio je četiri najopasnije kombinacije lekova i hrane na koje bi trebalo da obratite pažnju u budućnosti.

Zeleno povrće (brokoli, spanać, prokulice) bogato je vitaminom K, koji potiskuje antikoagulantno dejstvo razređivača krvi, pa se ova kombinacija uopšte ne preporučuje.

Neki antihipertenzivi povećavaju nivo kalijuma u ​​organizmu. Ako se kombinuju sa bananom, koja je takođe bogata kalijumom, ova kombinacija može poremetiti normalan srčani ritam ili izazvati lupanje srca.

Hrana bogata biljnim vlaknima (kao što su orasi) sprečava apsorpciju određenih lekova protiv oboljenja štitne žlezde. Ako konzumirate velike količine ove hrane, možda ćete morati da povećate dozu leka.

Sok od grejpfruta povećava nivo lekova za snižavanje holesterola u krvi, a posledica je povećana šansa za neželjene efekte poput bolova u nogama. Takođe bi trebalo da izbegavate da konzumirate ovu hranu ako uzimate lekove za visok krvni pritisak, abnormalni srčani ritam ili anksioznost.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading