Šta je to DELTA PLUS SOJ? Da li je opasan, koliko se brzo ŠIRI i stiže li uskoro u Srbiju

Vesti 03.11.2021 11:25 0

Delta plus je mutirani oblik korone. Kako stručnjaci navode on se lakše širi od običnog Delta soja

Šta je to DELTA PLUS SOJ? Da li je opasan, koliko se brzo ŠIRI i stiže li uskoro u Srbiju

Shutterstock

Još se vrše analize ove mutacije, a Britanska agencija za zdravstvenu zaštitu (UKHSA) ga je premestila u kategoriju "pod istragom". Još nije jasno kako ovaj Delta plus reaguje i nema dokaza da izaziva težu bolest.

Kako naučnici navode, vakcine bi trebalo da povoljno deluju kako bi nas zaštitila i od ove mutacije.

U Velikoj Britaniji većina ljudi su zaražena od Delta soja, a Delta plus je tek u porastu.

Kako zvanični podaci navode, samo je šest zabeleženih slučajeva zaraženih od Delta plusa, ali stručnjaci veruju da bo ovaj soj mogao imati veću stopu rasta u Velikoj Britaniji u odnosi na predhodnu muraciju.

- Ova podvrsta postala je sve češća u Velikoj Britaniji poslednjih meseci, a postoje neki rani dokazi da bi ona mogla imati povećanu stopu rasta u Velikoj Britaniji u odnosu na Deltu - saopšptila je Agencija za zdravstvenu zaštitu.

Delta plus još nije označena kao "zabrinjavajuća varijanta", koja je i najviša u kategoriji prema nivou rizika.

Virusi stalno mutiraju pa ovo i nije mnogo iznenađujuće. Delta plus (Al.4.2) je najnovija poznata mutacija.

Srbija ja zemlja koja ima dodatne doze vakcine protiv korona virusa kako bi se naša potpuna zaštita osigurala na vreme. Nema dokaza da će biti potrebno da vakcine budu dodatno izmenjenee radi zaštite od bilo koje od postojećih varijanti pandemijskog virusa.

- Saveti su isti za sve trenutne varijante. Vakcinišite se, a za one koji ispunjavaju uslove, javite se za da primite treću dozu - rekla je dr Dženi Heris, izvršna direktorka Agencije za zdravstvenu zaštitu Velike Britanije.

- Nosite masku u prepunim prostorima, a pri susretu sa ljudima u zatvorenom prostoru otvorite prozore i vrata da provetrite prostoriju - dodala je ona-

- Ako imate simptome, uradite PCR test i izolujte ga kod kuće dok ne dobijete negativan rezultat - savetuje britanska lekarka.

Komentari (0)
Loading