Martina Navratilova ima RAK grla: Ovo su SIMPTOMI koji se često mešaju sa prehladom, pa je ovaj kancer jedan od najpodmuklijih

J.V. Vesti 02.01.2023 16:20 0

Martina Navratilova se sada bori sa dve vrste raka - rakom grla i rakom dojke

Martina Navratilova ima RAK grla: Ovo su SIMPTOMI koji se često mešaju sa prehladom, pa je ovaj kancer jedan od najpodmuklijih

EPA-EFE/NEIL HALL

Martina Navratilova je posebno poznata po sjajnim nastupima na Vimbldonu, ona ima 66 godina i trenutno se bori sa dve vrste raka.

Kako su javili svetski mediji, Navratilova boluje od raka grla i raka dojke, a bolest joj je dijagnostifikovana u novembru. 

Ona je tada otišla na lekarski pregled zbog izbočina u vratu kada joj je rečeno da joj se rak dojke vratio posle 13 godina.


- Ova dupla bolest jeste ozbiljna, ali situacija je fleksibilna i nadam se pozitivnom ishodu. Biće mi teško neko vreme, ali šta da radim, boriću se dokle god budem imala snage - poručila je bivša američko-češka teniserka.

Inače, simptomi raka grla često podsećaju na simptome infekcija gornjih disajnih puteva. Iz tog razloga se često zanemaruje i lečenje se započinje u poodmakloj fazi. Rano otkrivanje ove bolesti povećava šansu za potpuni oporavak, pa je vredno obratiti pažnju na alarmantne signale.

Rak grla - simptomi

problema sa disanjem

upaljeno grlo
promuklost
osećaj stranog tela u grlu
promenjen ton glasa
zapušen nos
neprijatan miris iz usta
oštećen sluh (zbog infiltracije Eustahijeve tube)
krvarenja iz nosa
izražen gubitak težine
povećanje limfnih čvorova.

Rak grla se razvija, između ostalog, na mekom nepcu, jeziku, krajnicima , unutrašnjoj strani usana, a takođe i na dnu usta.

 

Komentari (0)
Loading