Šta dlačice na bradi govore o zdravlju žene? Umesto da ih čupate, idite brzo kod lekara

Vesti 04.01.2023 12:50 0

Imati dlaku na licu je potpuno prirodno. To je zbog delovanja hormona i genetskih stanja svake osobe

Šta dlačice na bradi govore o zdravlju žene? Umesto da ih čupate, idite brzo kod lekara

Shutterstock

Međutim, može se desiti da ove dlačice postanu gušće, tamnije i vidljivije. Ovo je važan signal koji nijedna žena ne bi trebalo da ignoriše.

Dlaka na telu zavisi od individualne genetike i hormona. Nežne dlačice koje se nalaze iznad usana, na bradi ili vratu su prirodna pojava koja ne bi trebalo da brine žene dok ne izazovu nelagodnost ili slabije raspoloženje. Ako dlake na licu postanu gušće, tamnije i uznemirujuće, vredi otići kod lekara i potražiti odgovor na pitanje šta ih uzrokuje.

Ponekad dlake na licu koje se pojavljuju kod žena mogu biti signal hormonskih poremećaja (previše muškog hormona - testosterona ) ili znak bolesti koja zahteva lečenje.

Hirzutizam (pojačana maljavost) - odakle muška dlaka na licu kod žena?

Gusta, tamna i sve gušća dlaka postaje znak hormonalnih poremećaja. Iako su androgeni i testosteron muški polni hormoni, njihovo prisustvo u ženskom telu je normalno, ali do određene tačke. Kada njihov nivo počne naglo da raste, lepši pol počinje da doživljava neobične simptome.

Neugledna, neugodna dlaka na licu kod žena naziva se hirzutizam. Reč je o oboljenju izazvanom prevelikom količinom prethodno navedenih hormona koji doprinose stvaranju muških dlačica na licu – najčešće oko brkova, brade i vrata. Prema nekim izveštajima, povećano lučenje androgenih hormona kod žena može biti uzrokovano previsokim nivoom insulina. Ova činjenica doprinosi da jajnici luče mnogo više androgena nego što je potrebno.

Međutim, ovo nisu jedini uzroci ovog prilično neugodnog stanja. Šta još može izazvati dlačice na bradi kod žena?

Uzroci dlaka na bradi kod žena

Drugi mogući uzrok dlaka na licu na neuobičajenim mestima za žene je sindrom policističnih jajnika (PCOS). I u ovom slučaju, glavni krivac bolesti je previsoka koncentracija muških hormona. Stručnjaci procenjuju da PCOS pogađa preko 15 odsto žena u reproduktivnom dobu i skoro 72 odsto. žena pre menopauze. Uz to, dosadne dlake su takođe mogući simptom cista i tumora koje treba ukloniti što je pre moguće.

Manje uobičajeni, ali potencijalni uzroci prekomerne dlake na licu su druge bolesti, uključujući:

  • Akromegalija — nasledna bolest uzrokovana prevelikim lučenjem hormona rasta. NJegove komplikacije mogu dovesti do kardiovaskularnih problema, problema sa osteoartikularnim, digestivnim, respiratornim ili nervnim sistemom;
  • Hiperplazija nadbubrežne žlezde - pored neprirodne dlake na licu, hiperplazija nadbubrežne žlezde može da se manifestuje i gustim, muževnim glasom i povećanjem telesne težine. Hiperplazija nadbubrežne žlezde može biti uzrokovana prisustvom tumora ili cista;
  • Gojaznost ;
  • Kušingov sindrom - uzrokovan prevelikom proizvodnjom kortizola, takođe poznatog kao hormon stresa. Stanje se manifestuje upornim glavoboljama, visokim nivoom androgena i tendencijom brzog dobijanja na težini.

Dlake na bradi ili vratu mogu se formirati kao neželjeni efekat uzimanja određenih medicinskih lekova. Takve akcije uključuju anabolički steroidi (takođe poznati kao zabranjene doping supstance, koje sportisti uzimaju na primer ilegalno) i imunosupresivni lekovi (slabljenje imuniteta organizma, primenjuju se u lečenju alergija ili autoimunih bolesti).

Kako se osloboditi dosadnih dlačica na licu?

Lečenje stanja zavisi od faktora koji ga uzrokuje. Na primer, ako je razlog za formiranje dlačica na bradi, vratu ili iznad usana tumor koji je uzrok hiperplazije nadbubrežne žlezde, trebalo bi da odlučite da ga uklonite.

Ako želite da se rešite muških dlaka na licu, trenutno možete da izaberete jednu od sledećih opcija:

  • lasersko uklanjanje dlaka;
  • čupanje pojedinačnih dlaka koje ponovo rastu pincetom;
  • standardno uklanjanje dlaka brijačem;
  • depilacija voskom ili šećernom pastom.

Ako vam dlake na licu predstavljaju izuzetno probleme, idite kod lekara koji će vam, nakon što uradi odgovarajuće analize krvi i prepoznati konkretan uzrok, preporučiti preduzimanje pravih koraka. Često je potrebno sprovesti hormonski tretman koji će stabilizovati nivo androgena.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading