Ovo je trenutno NAJPOPULARNIJA dijeta u Srbiji: Možete da jedete šta god poželite i da smršate deset kilograma, važno je da ispoštujete samo jedno lako PRAVILO

Vesti 11.01.2023 13:12 0

Fasting dijeta je trenutno najpopularnija u Srbiji, a razlozi za to su mnogobrojni. Oni koji su je probali, tvrde da je potpuno bezbedna, laka i učinkovita

Mršavljenje

Shutterstock

Ova dijeta sastoji se od modela 16:8, a on podrazumeva da 16 sati u toku dana ne jedete, dok je osam sati hrana dozvoljena. Iako cifra od 16 sati "gladovanja" izgleda zastrašujuće, imajte na umu da pola tog perioda možete da prespavate.

Naime, vreme fastinga podešavate onako kako vama najviše odgovara i ono ne mora svakog dana da bude isto, ali mora da se nalazi u okviru pravila 16 na prema 8. 

Na primer: Ukoliko poslednji put jedete u 18 časova, prvi put možete da konzumirate hranu sledećeg dana u 10 časova ujutru.

Pun naziv dijete je "intermittent fasting", što bi u bukvalnom prevodu bilo "periodično gladovanje". Na pomen reči "gladovanje" možda ćete poželeti da odustanete, ali imajte u vidu da ova dijeta nije uopšte toliko naporna s obzirom na činjenicu da postoji interval kada vam je dozvoljeno da jedete šta god poželite.

Tokom perioda "gladovanja" poželjno je da se pije što više tečnosti, a važno je da naglasimo da ni voće i voćni sokovi nisu dozvoljeni . Dozvoljena je naravno voda. Čaj i kafa se mogu konzumirati ali bez ikakvih zaslađivača. 

Zašto baš ova dijeta i koje su njeni benefiti?

Prvo da obrazložimo kako funkcioniše šećer u telu i zašto se on tokom fastinga strogo izbegava.

Tokom redovne konzumacije obroka u telo zahvaljujući hrani unosimo energiju, ali uglavnom i mnogo više energije koje je našem telu nepotrebno. Deo te enrgije se skladišti i čuva za sledeće korišćenje - recimo prvo veće iscrpljivanje, dok drugi deo direktno formira masti u mišićima.

Naime, nivo insulina (koji je ključan hormon prilikom skladištenja energije) povećava se tokom jela, te se višak energije jednim delom raspoređuje u jetri, dok drugim delom pomaže pri formiranju masti na mišićima.

Kada je nivo insulina visok, šećeri iz krvi pretvaraju se u masti, a zatim gomilaju salo na mišićnoj masi.

Međutim, kada je nivo insuluna nizak (kao što je to slučaj tokom perioda ne konzumiranja hrane), organizam dobija signal da otpočne sa sagorevanjem ovih skladištenih (ili nepotrebnih) masti, piše Elle.rs.

Ujedno, ovaj proces označva početak balansa u vašem organizmu i početak faze mršavljenja.

Prvi značajniji rezulati vidljivi su nakon mesec dana, dok oni dugoročniji od dva i tri meseca doprinose smanjenu težine do deset kilograma i više.

 

Komentari (0)
Loading