Glumici Nataši Aksentijević pozlilo na sceni: Srce joj je lupalo kao ludo, završila u Hitnoj, a ovo je njena dijagnoza

J.V. Vesti 19.10.2023 10:09 0

Nakon što je dobila ovacije nakon predstave, Nataši je naglo pozlilo i završila je u Hitnoj pomoći

Glumici Nataši Aksentijević pozlilo na sceni: Srce joj je lupalo kao ludo, završila u Hitnoj, a ovo je njena dijagnoza

Printscreen/Instagram

Kako je objavila na Instagramu, "nije izdržala salve emocija i srce se jako ubrzalo". Reč je, kako je napisala, upravo o tahikardiji.

 

Glumici Nataši Aksentijević pozlilo na sceni: Srce joj je lupalo kao ludo, završila u Hitnoj, a ovo je njena dijagnoza

Printscreen/Instagram/NatasaAksentijevic

 

 

A šta je zapravo tahikardija?

Tahikardija je poremećaj normalnog srčanog ritma pri kome dolazi do povećanja srčane frekvence, brzine rada srca, pa je broj otkucaja u minuti veći od 100.

"Tahikardija, to jest ubrzani rad srca, spada u pretkomorsku aritmiju i podrazumeva iznenadnu pojavu ubrzanja srčane frekvencije.Obično se javlja kao posledica velikog fizičkog naprezanja, stresa, šoka ili straha, povišene temperature, infekcije, anemije, anksioznosti, pojačane aktivnosti štitne žlezde, slabosti i virusne upale srca, akutnog stanja smanjenog dotoka krvi u srce, suženja krvnih sudova, pritiska želuca na srce i infarkta miokarda", objašnjava dr sci med Tajana Popara.

Kako se postavlja dijagnoza?

Detaljna anamneza i klinički pregled su osnove za postavljanje dijagnoze poremećaja srčanog ritma. Standardni EKG (elektrokardiogram), snimak srčane aktivnosti, zlatni je strandard za postavljanje dijagnoze poremećaja srčanog ritma.

Ergometrija (test opterećenja na pokretnoj traci ili biciklu) može da pokaže koronarne bolesti i da pomogne da se ustanovi uzrok srčane aritmije.

Sve češće se koristi 24-satni holter EKG-a koji automatski beleži broj otkucaja srca u toku jednog dana.

Ehokardiografija (ultrazvučni pregled srca) je veoma bitan, jer se mogu videti detaljne strukture srca, anatomija, funkcija i debljina mišićnog zida, valvularni aparat (srčani zalisci). Trebalo bi odraditi i analize krvi – elektrolite, standardnu biohemiju, hormonski status, krvnu sliku.

Kako se leči tahikardija?

Načini lečenja variraju u zavisnosti od toga šta je dovelo do tahikardije, te od godina pacijenta i opšteg zdravlja i drugih faktora. Cilj je da se uspore ubrzani otkucaji srca, spreče ovakve epizode i smanji rizik od komplikacija. U nekim slučajevima potrebno je da se leči samo uzrok, dok se ponekad ne može naći uzrok, pa je potrebno naći druge načine lečenja.

Lekovi koji se koriste u lečenju aritmija su beta blokatori. Najvažnije je da se oni redovno uzimaju i uvek u prepisanoj dozi.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading