Bol u leđima je prvi simptom ovog kancera: Evo na šta treba da obratite pažnju i kad je neophodno da se hitno javite lekaru

Vesti 14.01.2023 09:59 0

Bol u leđima je sastavni deo svakodnevnog života mnogih ljudi, posebno onih čiji posao zahteva svakodnevno sedenje ispred računara

leđa

Shutterstock

Međutim bol u leđima može da bude u određenim slučajevima simptom kancera grlića materice.


Prema "Eve Appeal", vodećoj britanskoj dobrotvornoj organizaciji za ginekološki rak, oko 3.200 žena u Velikoj Britaniji svake godine dobije dijagnozu raka grlića materice.

To je najčešći oblik bolesti kod žena starosti od 35, ali i manje godina. Dijagnostikovanje raka grlića materice u ranim stadijumima daje pacijentima najbolje šanse za preživljavanje, a jedan od načina da se to uradi je prisustvo redovnim pregledima grlića materice. Međutim, mnoge žene rizikuje svoje živote preskačući test brisa.


Koji su drugi rani znaci na koje treba obratiti pažnju?

Simptomi raka grlića materice nisu uvek očigledni - možda neće izazvati nikakve simptome dok ne dostigne uznapredovalu fazu. A neke žene uopšte ne doživljavaju nikakve znake raka grlića materice. Zbog toga je veoma važno da idete na redovne preglede.

Ovo su najčešći simptomi raka prema Eve Appeal:

1. Abnormalno krvarenje (tokom ili posle seksa, između menstruacija i takođe nakon menopauze)

Najčešći i najraniji znak raka grlića materice obično je nepravilno krvarenje. To se dešava kada ćelije raka rastu na tkivu ispod grlića materice. To je posebno alarmantan znak kod žena u postmenopauzi koje više nemaju menstruaciju. Ne postoji starosna granica za razvoj raka grlića materice.

2. Neobičan vaginalni iscedak

Svačiji iscedak je drugačiji. Ako otkrijete da su se boja, miris i konzistencija promenili, to je nešto što zaista morate da proverite. Kada raku nedostaje kiseonik, može da izazove infekciju zbog koje se stvara iscedak čudnog mirisa.

3. Nelagodnost ili bol tokom seksa

Bol tokom seksa može da bude znak brojnih različitih problema. Pošto bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom snošaja je jedan od ključnih indikatora. To može biti znak da se rak širi na okolna tkiva.

4. Neuobičajen gubitak težine

Iako gubitak težine bez napora mnogi priželjkuju, znajte da to nikada nije dobar znak ako se dogodi  bez razloga. Gubitak apetita i neobjašnjivi gubitak težine obično su znaci da telo ne funkcioniše kako treba, već– pokušava da sačuva energiju.


 
Komentari (0)
Loading