Mobilni telefoni - Napredna tehnologija današnjice, koja nas unazađuje: U kojim sve situacijama je naš pametni pratilac NEPOŽELJAN!

K.Ć. Vesti 24.03.2022 08:00 0

U današnje vreme mobilni telefon je postao sve. U njemu vam se nalazi svi važni kontakti, slike, videa, raspored obaveza, šifre za bankovne kartice zapisane negde, mobilne banke itd. Čovek prosto ne može da zamisli jedan dan bez ovog pametnog aparata

par

Shutterstock

Mobilni telefon je postao nezamenljiv na putovanjima, pravi nam društvo kada god nam je potreban, nekad i preterujemo sa njim i previše informacija nam uđe u glavu, što negde nije dobro za memoriju, i on je neiscrpni izvor zabave.

Nekako neprimetno ovi pametni uređaju su nam se ušunjali u naše domove, porodicu, brakove. Naš telefon nam pruža utočište, zabavu, obavezu, nervozu, ali partnerov telefon malo toga čini za nas, osim što se sestalno takmičimo sa njim za partnerovu pažnju i vreme.

Odnos sa telefonom je postao mnogo bliži nego što je reč sa ostalim predmetima. Telefon je naš moderni dnevnik koji spava pored nas, prati nas u toku šetnji, pravi nam neophodno društvo u toku obroka, nezamenljiv je na putovanjima...

Svakodnevna komunikacija je olakšana i puno toga može da se iskomunicira i dogovori i kada partneri nisu na istom mestu. Ti razgovori se uglavnom odnose na opšte informacije i organizacijske trenutke.
Šta nam je sa dubljom komunikacijom sa našim prijateljima, partnerima, roditeljima kada pričamo o našim problemima, planovima i očekivanjima? Da li tome posvećujemo određeno vreme? Sada dolazimo do trenutka kada shvatamo da su tako bitni razgovori veoma smanjeni, skoro da i ne postoje, između ostalog je veliki faktor koji utiče na to, naš mobilni telefon. Nije ni čudo zašto mnogo brakova propada jer su glavne i odgovorne frustracije i svađe upravo zbog mobilnog telefona.

Kada je vreme da svim vašim uređajima definitivno kažete "NE" i laku noć, kako bi imali kvalitetnije vreme za sebe i bolji san:

Vreme za spavanje

Trenutak kada se spremamo za spavanje, često bude propraćen sa telefonom u ruci. Ovo je savršen trenutak da odgovorimo na poruke svima koje smo taj dan zaboravili, da proverimo šta smo sve tog dana propustili na društvenim mrežama i da se malo zabavimo nekim smešnim sadržajem. Ista je situacija i sa druge strane kreveta.

A kako bi ti trenuci izgledali bez telefona? Možda i ne znamo jer smo i zaboravili na tu opciju, nije nam ni na kraj pameti. Izgledaju tako što tada imamo idealnu priliku da partneru posvetimo vreme, da čujemo šta se desilo novo kod njega/nje, da iskoristimo to vreme za intimne trenutke, da razgovaramo o tome šta smo i koga videli na društvenim mrežama, ali da razgovaramo, gledajući se pritom.

Zvuči kao nemoguća misija? Možda da, ali mnogi parovi će se složiti da je to druženje postalo retkost u današnje vreme i da su veze, čak i brakovi postali veoma površni i da zbog toga čovečanstvo pati i nalati se tu gde i jeste.

Kada je zajednički ručak obavezno je da odložite mobilni telefon i da to vreme posvetite najmilijima

Spremanje ručka, zajedničko ručanje, ali i gledanje tv-a uz obrok pruža nam savršen kontekst da provedemo kvalitetno vreme sa partnerom. Međutim, kada se na stolu pojave telefoni koji do iznemoglosti zvone i koje non-stop proveravamo - magični trenutak nestaje, svaka komunikacija se preseca u korenu i parovi postaju dvoje otuđenih ljudi za stolom, kao kada sednete sa nekim strancem za isti sto i čak se ni ne pogledate. To je jako frustrirajuće.

Ovaj problem je veoma jednostavno rešiti uz zajedničku volju i dogovor da mobilni telefoni ne budu saborci tokom obroka. Barem tada.

Slobodno zajedničko vreme

Ponekad uložote veliki napor da isplanirate kako će trenuci u kojima nijedno od vas nema obaveze izgledati. Gde ćete ići, šta ćete sve raditi, da li ćete ostati kući i prosto odmarati jedno uz drugo, grleći se samo uz neku čašu vina i ćutati i upijati svaki zajednički trenutak. Ovo vreme bi takođe trebalo da bude ZAŠTIĆENO i po pravilu neugroženo. Istina je, međutim, da mnogi partneri čak i u ovim jasno obeleženim zajedničkim trenucima moraju da se takmiče sa mobilnim telefonima za usredsređenu pažnju i vreme partnera, kao da se borite protiv vetrenjače.

Promenite navike, naučite da kažete svom telefonu "ne".

Prilikom vožnje je bitan faktor pažnja na dešavanje ispred vas

Ukoliko ste se uputili na malo duži put, odjednom dobijate skoro neograničeno vreme da ispričate sve ono što niste stigli prethodnih dana i nedelja. Vi ili partner vozite, a sve što je potrebno da se ova magija ne izgubi je da suvozač "iskulira" svoj telefon i da pažnju usmeri da partnera. Vrlo često na red dođu nepredviđene teme, saznate nešto što nije moglo biti rečeno u svakodnevnoj jurnjavi i shvatite koliko su ti trenuci bitni za vaš odnos.

Koristite mobilni telefon i internet - pametno (smart). Mobilni telefoni treba da služe nama, a ne mi njima. Ukoliko shvatite da ste upali u njihovu zamku, da ste postali zavisnik, odvikavajte se, utišajte notifikacije koje su vam manje važne, izbrišite ono što vas više ne zanima, a stalno vam stiže, ograničite sebi vreme na internetu i setite se gde kako je sve izgledalo ranije.

Time ćete učiniti puno toga za sebe, ali još više za vašu vezu ili brak.

Komentari (0)
Loading