Šta znači POVIŠEN D dimer? Vaskularni hirurg dr Jocić detaljno objasnio sve o ugrušcima i TROMBOZI

Vesti 08.11.2021 10:21 0

Kako je objasnio vaskularni hirurg dr Dario Jocić, povišeni D dimer ne mora da bude signal tromboze u telu

Šta znači POVIŠEN D dimer? Vaskularni hirurg dr Jocić detaljno objasnio sve o ugrušcima i TROMBOZI

Printscreen/TV Pink

Doktor je govorio u Novom jutru o krvnim ugrušcima i trombozi, kao i takozvanom D dimeru, o kojem od početka pandemije svakog dana slušamo.

Doktor je rešio sve zablude o D dimeru i objasnio je detaljno šta je on i šta znači ako je povišen, ali je napomenuo da je je to znak da u telu postoje krvni ugrušci.

- Suštinski, D dimer je biohumoralni parametar iz krvi koji pokazuje da u nekom trenutku postoji topljenje tromba. Kada se tromb topi, jedan njegov protein se deli na dva dela, i da budem plastičan, ti delovi se zovu D dimeri - rekao je on.

Doktor je podvukao da se stvaranje i topljenje tromba u svakom trenutku odvija u telu, i da uvek postoji neka vrednost D dimera u krvi.

- Ali kada je narušena ravnoteža, dolazi do pojačane tromboze i topljenja trombova. To se jednostavno dešava, ne znači da imamo ugrušak u telu koji je sigurno tu, već imamo povišen D dimer jer je ravnoteža poremećena - dodao je.

Da li treba "opsesivno" meriti D dimer?

- Ne treba ga, manje-više, uopšte pratiti. Sada svi idu i mere ga, on jeste obavezan uz druge laboratorijske analize u okviru 12. protokola lečenja kovida, ali ga nekad pacijenti donesu kao nalaz, a mi ne znamo šta bismo s njim. Važno je da znate, ne leči se vrednost D dimera, nego pacijent i njegove tegobe - rekao je doktor.

Tegobe su takođe važna tema, jer vaskularni hirurg podvlači da tromboza ne "ide" samo uz povišen D dimer.

- Tromboza najčešće nije skrivena, ona nije nešto što nastaje, a da mi to ne možemo da primetimo. Postoje tegobe koje ukazuju na krvni ugrušak, onda sumnjamo na njega. Na osnovu toga i faze bolesti, pa i kovida, daje se terapija, ne može samo D dimer da bude indikacija za davanje terapije jer ako je on normalan, tromboze nema. Ako je povišen, ne znači da tromboze ima - objasnio je on.

 

Komentari (0)
Loading