Šta nam otkriva CRP: Doktor Perišić objašnjava kako da znate da li imate virusnu ili bakterijsku infekciju

Jelena Vukelić Vesti 23.06.2023 18:12 0

Krvna slika je pokazatelj raznih promena u organizmu, evo na koje promene treba da obratite pažnju

Šta nam otkriva CRP: Doktor Perišić objašnjava kako da znate da li imate virusnu ili bakterijsku infekciju

Printscreen/Youtube

Analiza krvi i krvne slike se radi jednom godišnje (ili na svakih 6 meseci po preporuci lekara), a u cilju prevencije našeg zdravlja. Gastroenterolog dr Vojislav Perišić je za "TV Prva" rekao da je dovoljno da deca jednom godišnje rade krvnu sliku, i objasnio je koji su to bitni parametri na koje itekako treba obratiti pažnju.

"Nije samo hemoglobin, nisu samo bela krvna zrnca i krvne pločice, nego MCV, MCHC. Šta znači MCV – to je takozvani volumen zapremine eritrocita, a ako neko ima i normalan hemoglobin i normalan broj eritrocita, ali je MCV smanjen, znači fali mu gvožđa. Ako je MCHC, znači srednja koncentracija gvožđa, snižena, on ima deficitnu anemiju. To mora da se čita. I ima još jedna analiza, piše RDV, znači da li su eritrociti različite veličine. To su fini pokazatelji deficita gvožđa, ali ima još jedna stvar – da li je dete anemično ili ne, bitno je znati da bi se sprovela terapija preparatima gvožđa, a tu uvek mora da se radi feritin", pojasnio  je doktor Vojislav Perišić.

Kada smo bolesni, obično najviše pažnje posvećujemo CRP-u, a dr Perišić objašnjava kako se prepoznaje da li je reč o bakterijskoj ili virusnoj infekciji. CRP analize, kao i krvna slika, će vašem lekaru dati bolji uvid u vaše zdravstveno stanje.

"Za CRP je ovako pravilo – do 50 povećanje su virusi, od 50 do 70 mogući virusi, moguće bakterije, preko 70 verovatno bakterije. Drugo, CRP-u treba nekoliko sati da skoči od početka temperature, treba mu 10 do 12 sati. Ali ako pacijentu nije dobro, treba mu vremena da poraste CRP, ali skoče leukociti, preko 40.000, dolaze oni granuloziti. Još jetra nije stigla da napravi CRP, ali leukociti su visoki, to znači da će i CRP biti povišen za par sati. Ali mi uzimamo jedinjenje u krvi koje se zove prokalcitonin, to je jedinjenje koje pravi jetra, a koje, ako je u pitanju bakterija, u roku od sat vremena skače gore".

 

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading