U bolnicu je prebačen zbog upale UHA: Niko nije posumnjao na opaku bolest, a sad mu je ostalo nekoliko meseci života

Vesti 26.01.2023 08:00 0

Dejv Vitford (49) je hitno prebačen u bolnicu sa upalom uha, da bi mu naknadno bilo rečeno je da mu je ostalo samo nekoliko meseci života.

U bolnicu je prebačen zbog upale UHA: Niko nije posumnjao na opaku bolest, a sad mu je ostalo nekoliko meseci života

Shutterstock

Dejv sada pokušava da živi punim plućima nakon što mu je dijagnostikovan neizlečivi tumor na mozgu.

„Kada sam saznao, samo sam zaplakao jer sam bio uništen“, rekao je tata jedne dece iz Šefilda. 

Sledećeg dana je hitno prevezen u bolnicu gde su mu lekari rekli da pati od infekcije unutrašnjeg uha koju je prouzrokovao ubod sitnog insekta. Ali nakon što njegovi simptomi nisu popustili, lekari su mu uradili skeniranje glave koje je otkrilo da ima tumor na mozgu. Pored uklanjanja mase u decembru 2019., Dejv je takođe imao hemoterapiju i radioterapiju. „Imam još 12 do 18 meseci života, ali možda ću živeti duže, samo ne znam“, objasnio je.


Kao deo lečenja, uklonjen mu je deo mozga i sada pati od iscrpljujućih sporednih afekta kao što su kratkotrajni gubitak pamćenja i niska energija.

„Operisali su levu stranu, tako da mi zvoni u uhu što me nervira, posebno kada pokušavam da zaspim. „To drugačije utiče na ljude i uticalo je na moje kratkoročno pamćenje, tako da zaboravljam mnoge stvari.

6 simptoma raka mozga koje ne bi trebalo da zanemarite

Prema NHS-u, najčešći simptomi tumora na mozgu uključuju:

1. Glavobolje

Glavobolje mogu biti uzrokovane bezbroj razloga, mogli biste biti dehidrirani ili čak pod stresom. Većinu vremena glavobolje se mogu otkloniti lekovima protiv bolova, ali ako je vaša glavobolja uporna ili se pogoršava, onda bi to mogao biti znak raka mozga.

2. Povraćanje

Ako patite od mučnine, a redovna bolest je neobjašnjiva, to može biti znak raka mozga. NHS savetuje da ako se uporno osećate bolesno ili ako ste stalno bolesni i osećate se pospano, trebalo bi da posetite svog lekara opšte prakse.

3. Napadi

Napadi često mogu da budu znak da imate tumor na mozgu. To je kada patite od nevoljnog pokreta i niste u stanju da kontrolišete svoje ruke ili noge.

4. Slabost

Osećaj slabosti nije neuobičajen – ako niste dovoljno jeli ili ste se stvarno naprezali, možete se osećati pomalo klimavo. Ali redovno osećanje slabosti uprkos tome što ste odmorni, dobro jedete i bez ikakvog drugog poznatog razloga je znak upozorenja.


5. Problemi sa vidom ili govorom

Problemi sa govorom i nejasan vid mogu biti znaci svih vrsta stanja.


6. Promene ponašanja

Uobičajeno je osećati mnogo različitih raspoloženja i emocija tokom jednog dana. Generalno, to ne mora da bude razlog za brigu, a stres može da bude okidač mnogih emocija i stanja. Ipak, ako primetite promene koje ne možete da objasnite i nisu nikada bile tipične obavezno se konsultujte sa doktorom.

 
Komentari (0)
Loading