Bolest jetre može da se vidi na koži: Ako primetite ove uznemirujuće simptome odmah se obratite lekaru

Vesti 31.01.2023 12:20 0

Kada je pankreas poremećen, celo telo to brzo oseti

Bolest jetre može da se vidi na koži: Ako primetite ove uznemirujuće simptome odmah se obratite lekaru

Shutterstock

Nažalost, bolesti ovog organa ponekad dugo ne daju simptome, ili su vrlo neprimetni. Jedna od njih se tiče kože. Saznajte šta ne treba potceniti.

Pankreas je jedan od najvažnijih organa ljudskog tela. Odgovoran za pravilno varenje. Bolest jetre može izazvati mnoge probleme, pa je vredno znati faktore koji povećavaju verovatnoću bolesti pankreasa. Svaki od njih, kao što lako možete da pretpostavite, vezan je za našu ishranu i način života.

Faktori koji najviše ugrožavaju pankreas uključuju:

  • konzumiranje velikih količina alkohola,
  • pušenje duvana,
  • ishrana bogata mastima.

Osim toga, rad pankreasa mogu da oštete i prateće bolesti, kao što su kamen u žuči, sve vrste poremećaja lipida, kao i dijabetes, uremija, kolagenoze ili virusne i bakterijske infekcije. Pogoršanju stanja pankreasa mogu doprineti i razne vrste autoimunih bolesti.

Jedan od osnovnih simptoma disfunkcije pankreasa je bol u stomaku, pojavljuju se oko pola sata nakon obilnog obroka ili konzumiranja alkohola. Međutim, nisu svi simptomi povezani sa neugodnošću u ovoj oblasti. Ne znaju svi da je jedan od neočiglednih simptoma bolesti pankreasa žuta koža i svrab. U ozbiljnijim slučajevima, čak i beonjača može postati žuta. Takođe je vredno obratiti pažnju na to da li se na koži pojavljuje eritem.

Zapamtite da se stanje pankreasa može proveriti, npr. radeći krvne testove. Ako primetite uznemirujuće simptome, zatražite od lekara uput za testove.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading