Test sa krekerom traje SAMO 30 sekundi: Otkriva koliko tačno smete da pojedete ŠEĆERA a da se NE UGOJITE

Vesti 10.11.2021 15:34 0

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje SAD, prosečan dnevni unos ugljenih hidrata koji obezbeđuje nutritivne potrebe organizma iznosi 130 grama, odnosno 500 kcal. Drugim rečima, da bismo ostali u dobroj formi, ne bi trebalo da ga prekoračimo

Test sa krekerom traje SAMO 30 sekundi: Otkriva koliko tačno smete da pojedete ŠEĆERA a da se NE UGOJITE

Shutterstock

 

Kada poželimo da skinemo višak kilograma, obično ćemo prvo izbaciti ugljene hidrate, jer "oni najviše goje". Ali, da li je to tačno?

Činjenica je da je neprijatelj broj jedan idealne figure šećer. U današnje vreme ima ga svuda, uključujući i prerađene namirnice koje zdravorazumski gledano, ne bi trebalo da imaju šećer.

Već decenijama slušamo da bi za idealnu figuru prvi potez trebalo da bude izbacivanje testa, pirinča, hleba i sličnih namirnica iz ishrane.

Ipak, dr Šeron Moalem, genetičarka iz Kanade kaže da to nije nužno tačno.

Postoje ljudi koji zaista mogu da jedu ugljene hidrate u većim količinama bez posledica u vidu viška kilograma jer ih njihovo telo brže procesuira i prevodi u energiju.

Dr Moalem kaže i da postoji jednostavan trik koji otkriva da li ste u toj omanjoj grupi srećnika.

TEST SA KREKEROM

Kako ona objašnjava, ovaj test pokazuje koliko ugljenih hidrata možete da pojedete bez posledica.

  • Princip je jednostavan - žvaćite kreker dok on ne promeni ukus od slankastog biskvita sve do slatkog ukusa. Ako se ukus promeni za manje od 30 sekundi vaše telo verovatno jako brzo prerađuje ugljene hidrate i to veoma efikasno.
  • S druge strane, ako ni posle 30 sekundi kreker ne menja ukus, to znači da vam telo nije najefikasnije u prerađivanju ugljenih hidrata i da vam je najpametnije da ih se klonite.
  • Ako primetite slatki ukus u prvih 14 sekundi, onda vaše telo razgrađuje ugljene hidrate veoma efikasno, i možete sebi da dozvolite da u telo unesete oko 250gr ugljenih hidrata dnevno, što bi bilo oko četiri kriške hleba.
  • Ako vam treba od 15 do 30 sekundi da primetite promenu ukusa, dozvoljeno vam je oko 175gr ugljenih hidrata dnevno, a ako vam treba više od 30 sekundi, smanjite ugljene hidrate - maksimum koji možete da sebi dozvolite je 125gr (tri parčeta hleba).
  • Komentari (0)
    Loading