Da li ste znali da PRITISAK može da vam skoči i tokom noći? Karidolog otkrio u kom slučaju se to dešava i zašto je tada OPASNO za SRCE!

Vesti 01.02.2023 10:21 0

Keti Tomasko je cenjeni kardiolog i otkrila je kako otežano spavanje može da utiče na kardiovskularnih bolesti

srce

Shutterstock

Da li znate da određeno ponašanje dok spavate može da utiče na vaše zdravlje i poveća rizik od kardiovaskularnih bolesti? Ako teško tonete u san, vrtite se, imate nesenicu ili se često budite, ovo je tekst za vas.

- To može i te kako da ima negativne posledice na zdravlje kardiovaskularnog sistema - istakla je kardiološkinja Keti Tomasko i dodala da je ovo povezano s krvnim pritiskom, koji se smanjuje kada čvrsto spavate. U suprotnom, ako imate poteškoća da zaspite, krvni pritisak će vam sigurno skočiti.

Da li ste znali da PRITISAK može da vam skoči i tokom noći? Karidolog otkrio u kom slučaju se to dešava i zašto je tada OPASNO za SRCE!

Shutterstock

 

Naučna istraživanja su takođe pokazale da je nesanica, poremećaj sna koji otežava da "utonete" u njega i lakše zaspite, povezana a brojnim kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju, bolest srca i srčanu insuficijenciju.

Nedavno objavljena studija u "Sleep Advances" otkrila je da nesanica može da poveća rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti. U istraživanju je učestvovalo 1.082 pacijenata koji su imali određeni problem sa srcem ili neki vid intervencije. Na samom početku, 45 odsto pacijenata je imalo nesanicu, dok je 24 odsto njih reklo da koristi lek za spavanje. Istrživači su nakon oko četiri godine praćenja i ispitivanja, otkrili kod 225 pacijenata čak 364 ponavljajućih srčanih nuspojava toga.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading