Utiču na naše ZDRAVLJE: Greške koje pravimo pred SPAVANJE mogu SKUPO da nas koštaju!

Vesti 11.11.2021 16:40 0

Da li se osećate pospano i umorno? Možda nesvesno pravite greške koje vam kvare odmor i san. Savetujemo šta da izbegavate i šta da radite da biste se dovoljno naspavali

Spavanje

Shutterstock

Zaspiš sa telefonom

Nije tajna da većina nas u velikoj meri zavisi od telefona. Budimo se i proveravamo poruke i obaveštenja. Zaspimo držeći pametni telefon u ruci. Zaokupljamo mozak raznim sadržajima i bombardujemo oči svetlošću. Umesto da skrolujete kroz Instagram tablu, fokusirajte se na čitanje knjige – stvarne, koja miriše na mastilo i štampariju. Fokusirajući se na čitanje, smirićete se i smiriti glavu.

Bavite se sportom

U zdravom telu zdrav duh. Uvek smo govorili da vredi vežbati i voditi računa o svom fizičkom stanju. Postoji samo jedno malo "ali". Posle treninga, naše telo ima energiju oko dva ili tri sata. Dakle, ako vežbate neposredno pre odlaska u krevet, možda ćete imati problema da zaspite.

Otvorite prozore

Može se činiti da ćemo bolje spavati na toplom. Ništa od toga. U prostoriji bez protoka vazduha stvara se zagušljivost. Na ovaj način možete lako dobiti jutarnje glavobolje, osećaj nedostatka sna i umor. Dobro je ostaviti prozor malo otvoren noću kako bi u sobu ušao svež vazduh.

Jedete težak obrok

Teška i masna hrana nije pogodna za odmor. Uverite se da poslednji obrok ne opterećuje probavni sistem. Ne zaboravite da ga pojedete dva ili tri sata pre spavanja. Nemojte jesti noću ili kasno uveče - to opterećuje jetru, što zauzvrat utiče na stanje celog tela.

Alkohol

Konzumiranjem alkohola noću ne samo da štetimo jetri , već i remetimo odmor i san. Osim toga, lako možemo pasti u zavisnost od alkohola. - Ali čaša vina neće škoditi - pravdamo se. Umesto procenta, pre spavanja popijte čaj lekovitog bilja, kao što je čaj od kamilice. Podržava proces varenja, ima opuštajući efekat i ublažava simptome stresa.

Komentari (0)
Loading