KOVID DIJETA sprečava da se zarazimo? Evo šta treba da JEDEMO, a šta da IZBEGAVAMO!

Vesti 15.07.2021 11:05 0

Istraživači sa Kraljevskog koledža u Londonu ustanovili da je zdrava hrana povezana sa manjim rizikom od kovida.

KOVID DIJETA sprečava da se zarazimo? Evo šta treba da JEDEMO, a šta da IZBEGAVAMO!

pixabay

Prema najnovijem istraživanju, određene namirnice pojačavaju zaštitu našeg organizma protiv različitih bolesti, uključujući i kovid. Dokazano je da određene namirnice nutritivno bogate koje obiluju velikom količinom vitamina, minerala i aminokiselina, kao što su leblebije, grašak, pasulj, losos, ovsena kaša utiču na jačanje imunog sistema, dok bi sa druge strane trebalo da izbegavate prerađeno meso uključujući kobasice i šunku, različite vrste sladoleda i generalno prerađeni šećer, kao i beli hleb. 

KAKO SU POVEZANI KOVID I ISHRANA?

KOVID DIJETA sprečava da se zarazimo? Evo šta treba da JEDEMO, a šta da IZBEGAVAMO!

pixabay

 

 

Istraživanja iz Londona, navodno su dokazala povezanost ishrane i kovida, gde određene nutritivno bogate namirnice učestvuju u jačanju imuniteta i time snižavaju šanse da se razbolimo. Kvalitetna ishrana i fizička aktivnost poboljšavaju i rad creva i jačaju organizam što štiti od različitih bolesti i potencijalno od kovida. 

Prema novim informacijama ova Kraljevska studija pokazala je da osobe koje se hrane balansirano i zdravo imaju deset odsto šanse manje da se uopšte zaraze kovidom, a 40 odsto manje verovatnoće da teško obole.

Ova studija bazirana je na korisnicima ZOE Covid Simptom Studi aplikacije tokom pandemije, odnosno ukupno 600.000 Amerikanaca i Britanaca.

U istraživanju su učestvovali saradnici koji su konzumirali zdravu ishranu od februara 2020. godine, tj. neposredno pre početka pandemije.

Od ukupnog broja učesnika njih 32.000 u nekom trenutku bilo je pozitivno na kovid. Zdrava i izbalansirana ishrana predstavljala je glavno merilo u riziku od zaraze kovidom.

ISTRAŽIVANJE O UTICAJU KAFE

Tokom ovog perioda objavljeni su rezultati još jedne studije koja je pokazala povezanost između konzumiranja kafe i kovida. Prema objavljenim rezultatima navodi se da jedna šoljica kafe dnevno pojačava otpornost organizma na zarazu kovidom 19.

Komentari (0)
Loading