Ako OVO radite, imate skoro 30 odsto veći rizik od DEMENCIJE: Naučnici otkrili ŠOKANTNE činjenice i kada ste najviše ugroženi!

Vesti 10.02.2023 09:00 1

Demencija je jedna od najtežih i najtužnijih oboljenja

Ako OVO radite, imate skoro 30 odsto veći rizik od DEMENCIJE: Naučnici otkrili ŠOKANTNE činjenice i kada ste najviše ugroženi!

Shutterstock

Demencija, takođe znana kao senilnost odnosi se na širok dijapazon moždanih oboljenja koja uzrokuju dugoročne nemogućnosti razmišljanja, pamćenja, učenja i svakodnevnog komuniciranja i funkcionisanja u društvu.

Najpoznatija vrsta demencije jeste Alchajmerova bolest koja zahvata i do 70% slučajeva obolelih od demencije kao i Parkinsonova bolest

Nažalost, pojava demencije u starijem životnopm dobu postaje sve češći problem, a ovom temom bave se brojne studije i istraživanja.

U novoj studiji koju je objavio "Journal of American Geriatrics Society ", istraživači su otkrili da je socijalna izolacija povezana sa većim rizikom od razvoja demencije , čineći socijalizaciju glavnim prioritetom za sprečavanje slabljenja kognitivnih sposobnosti.

Studija je propučavala 5 022 odrasle osobe starije od 65 godina tokom devet godina (tj. od 2011. do 2020. godine). Unutar grupe, otprilike jedna od četiri starije odrasle osobe u SAD suočila se sa društvenom izolacijom—tj. imali su malo društvenih odnosa i retke kontakte sa drugima. rezultati su pokazali da je socijalna izolacija povezana sa 28% većim rizikom od razvoja demencije.

Iako se ova statistika čini visokom, istraživači upozoravaju da se povezanost između demencije i socijalne izolacije može potceniti, jer starije odrasle osobe koje žive u staračkim domovima i ustanovama za stambeno zbrinjavanje (u kojima su demencija i socijalna izolacija veoma rasprostranjene) nisu uključene u ovu studiju.

Društvena povezanost ima dubok uticaj na kognitivno zdravlje i dugovečnost. Zbog toga je važno da pridajemo veću vrednost povezivanju sa drugima i negovanju bliskihodnosa. Navedeno istraživanje paodstiče promovisanje društvene povezanosti kao jedan deo plana za prevenciju demencije.

baka

Shutterstock

 

 

"Ageizam je ubica - bukvalno i figurativno" , objašnjava dr Elen Kol, psiholog koji radi sa ženama starijim od 70 godina.

- Ako mislite da je bolje biti mlađi nego stariji, onda nećete dobro ostariti - Kol predlaže da razgovarate sa ljudima vaših godina o procesu starenja (pozitivnim, negativnim i poukama) i podstiče da razgovor bude bezbrižan.

Pronađite dobro društvo sa kojim možete podeliti pozitivne interakcije i nemojte upasti u zamku precenjivanja mladosti.

Društvena povezanost je neverovatno važna za mnoge aspekte zdravlja. Ova studija pruža još jedan primer kako su za naše zdravlje i blagostanje važni dobri odnosi, pozitivni ljudi kojim treba da budemo okruženi i međuljudska interakcija.

Pored društvene povezanosti, za očuvanje kognitivnogzdravlja pokazuju se vredne aktivnosti poput igranje društenih igara, igre sa kartama, učenje novih veština, poput jezika, kao i učenje stvari napamet i igranje igri memorije.

 

Komentari (1)
Loading
Drago Vasiljević
17.02.2023 18:12

Vi ste u pravu to što kažete. Ja sam u 92 godini a uvek sam govorio da je mladost ljepša od starosti. Sada kao starac često poželim da mi dođe i da se više ne pati. Jer neke stvari nemogu sam da radim pa moram čekat da mio dođe Kćerka ili unuk da mi pomoge. I pomažu mi ja sam im zafalan. Pa dokle bude ovako se može. 😂🙌🤷‍♂️✌🤞💖🎉🎂🐱‍🏍