Dr Lalić naglašava: Ako imate insulinsku rezistenciju obavezno prekontrolišite ovaj organ, njegova loša funkcija je uslov za dijabetes

Vesti 05.07.2023 09:00 0

Savremeni način života, tačnije brz tempo koji često podrazumeva i neredovnu i nepravilnu ishranu, sa sobom je povukao i čitav spektar oboljenja i tegoba koja su doskoro bila percipirana kao retka i na njih praktično da se nije ni obraćala pažnja. Jedno od takvih jeste i insulinska rezistencija

Dr Lalić naglašava: Ako imate insulinsku rezistenciju obavezno prekontrolišite ovaj organ, njegova loša funkcija je uslov za dijabetes

Naj žena/Kristijana Ćaćić

 

Povodom 14. novembra, Svetskog dana borbe protiv dijabetesa stručnjaci ističu značaj prevencije i edukacije u borbi protiv ove bolesti, a predstavljen je prvi put u Srbiji izazov „Plavi balon“ koji simbolično predstavlja svakodnevni život obolelih od dijabetesa tip 1.

Prof. dr Katarina Lalić,  endokrinolog Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS, istakla je da je sve više žena i devojaka koje imaju problem sa insulinskom rezistencijom.

Doktorka objašnjava kako je insulinska rezistencija postao "trend", kao i svaka moderna priča, odjednom se o njoj mnogo priča. 

-  Postoji mnogo devojaka koje su jako mršave, ali kada nastanu problemi sa neredovnim ciklusom, one to proglase insulinskom rezistencijom i same počinju da nameću sebi režim ishrane koji ih dodatno izgladnjuje i šteti njihovom organizmu. Ukoliko mlada, mršava osoba zbog insulinske rezistencije dobije problem sa polnim hormonima ili problem sa začećem, nikakva striktna dijeta neće u tome pomoći, nego adekvatni lekovi koji će da moduliraju problem - kaže doktorka Lalić.

Insulinska rezistencija je najčešće vezana za težinu, za umereno gojazne, ili gojazne, ali suština je sledeća:

- Insulinska rezistencija neće sama po sebi dovesti do dijabetesa - istakla je dr Lalić i dodaje - to nije nikakva bolest nego stanje, više se tretira kao metabolički problem koji stvara povećani rizik za dijabetes, ali nije obavezno da će svako dobiti dijabetes.

Dr Lalić naglašava: Ako imate insulinsku rezistenciju obavezno prekontrolišite ovaj organ, njegova loša funkcija je uslov za dijabetes

Naj žena/Kristijana Ćaćić

 

Pojednostavljena definicija insulinske rezistencije bi bila: insulin koji ne obavlja svoje biološko dejstvo. Insulin treba da ubaci glukozu u ćeliju, da nahrani ćeliju, ako insulin ne može to da obavlja, to zovemo insulinska rezistencija.

- Ono što treba da znamo jeste da fizička neaktivnost, gojaznost, infekcija, svaka akutna bolest dovode do insulinske rezistencije, pa da bi glukoza ušla u ćeliju, onda pankreas luči veću količinu insulina da snagom probije i uđe u ćeliju - objašnjava doktorka Lalić kako funkcioniše insulin u organizmu.

- Neki oblik insulinske rezistencije može dovesti do dijabetesa, objašnjava dr Lalić i dodaje, da bi  neko dobio tip 2 dijabetesa, mora da ima insulinsku rezistenciju s jedne strane, a sa druge strane da mu pankreas ne radi kako treba, da je nasledio loš pankreas.

Postoje adekvatni načini da se smanji insulinska rezistencija. Osim oralnih lekova, ona može jako dobro da se prevenira:

- Postoje faktori na koje možemo da utičemo - to su fizička aktivnost, smanjenje stresa i naravno - ishrana balansirana, nikakvo izgladnjivanje ne dolazi u obzir - dodaje Lalić za Naj ženu.

Ono što može da predstavlja problem jeste što često insulinska rezistencija ne izaziva nikakve vidljive simptome. Može se desiti da budete otporni na insulin godinama, a da to ne znate.

Neki od simptoma mogu da budu:

  • konstantan umor
  • esktremna glad
  • ekstremna žeđ
  • neopisiv poriv za slatkišima i to odmah nakon što ste ih već konzumirali
  • snižen hdl
  • povišen ldl
  • povišeni trigleciridi
  • hipertenzija i gojaznost
  • u povećanoj opasnosti su ljudi koji imaju dijabetes u porodici

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading