Test od 20 sekundi otkriva u kakvom je stanju vaš MOZAK: Ako ne uspete da odradite ovu VEŽBU, javite se na hitan pregled

Vesti 22.02.2023 16:15 0

Takođe, utvrđeno je i da su osobe s blagim kognitivnim oštećenjima, naročito one s Alchajmerovom bolešću, sklone nestabilnosti dok stoje na jednoj nozi

Test od 20 sekundi otkriva u kakvom je stanju vaš MOZAK: Ako ne uspete da odradite ovu VEŽBU, javite se na hitan pregled

Shutterstock

Sposobnost da stojite na jednoj nozi najmanje 10 sekundi može da bude pokazatelj našeg sveukupnog zdravlja, kažu istraživači koji tvrde da nedostatak ravnoteže može da bude znak nekih osnovnih zdravstvenih problema. S druge strane, prema novoj studiji "Exercise Medicine Clinic CLINIMEX", Rio de Ženeiro iz Brazila, nemogućnost stajanja na jednoj nozi tokom 20 sekundi da ukazuje na probleme sa mozgom.

Moždani problemi su naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu, što dovodi do nedovoljnog snabdevanja određenih delova mozga kiseonikom i hranjivim materijama. Zbog nedostatka kiseonika i hranjivih materija dolazi do oštećenja i odumiranja nervnih ćelija u zahvaćenim delovima mozga, što se manifestuje oštećenjem funkcija kojima ti delovi mozga upravljaju.

Ljudi koji ne mogu da stoje na jednoj nozi najmanje 20 sekundi imaju veći rizik od moždanog udara ili oštećenja mozga, potvrdilo je jedno istaživanje. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Stroke sprovedeno je na 1.400 ispitanika, a sva merenja obavljena su dok su ispitanici stajali bosi, s obe ruke uz telo.

Takođe, utvrđeno je i da su osobe s blagim kognitivnim oštećenjima, naročito one s Alchajmerovom bolešću, sklone nestabilnosti dok stoje na jednoj nozi.

"Utvrdili smo i da oko trećine osoba s više od dve lezije u mozgu ima problema s ravnotežom. Gledajući pacijente sa samo jednom lezijom na mozgu, 16 odsto njih imalo je problema s ravnotežom", naveli su.

U časopisu posvećenom Alchajmerovoj bolesti navedeno je da neravnoteža prilikom stajanja na jednoj nozi predviđa veću stopu kognitivnog pada.

Lezija znači da moždano tkivo pokazuje oštećenje od povrede ili bolesti, a uzrokuje širok raspon simptoma, uključujući slabost ili poremećaj čula.

Lezija na mozgu može da bude trag koji je ostao od neke traume koja vam se dogodila u prošlosti. Mogu biti i rezultat nekog benignog (bezopasnog) stanja. Ponekad, čak i nakon detaljne analize, uzrok lezije ostaje nepoznanica.

Većina lezija na mozgu ima karakterističan izgled koji može da pomogne lekaru u otkrivanju uzroka, a samim tim i budućem tretmanu lečenja. Dodatni testovi su neophodni kada je u pitanju lezija kojoj lekar ne može da odredi uzrok.

One su često uzrokovane infekcijom, povredom, izloženošću određeni hemikalijama, ali i problemima s radom imunog sistema.

Komentari (0)
Loading