Srce vam LUPA kao ludo i stalno ste umorni? Ovo su simptomi PODMUKLE BOLESTI koje ima sve više žena u SRBIJI

J.V. Vesti 17.11.2021 11:42 0

Hipertireoza se češće javlja u periodu između 20 i 50 godina, a iz još uvek nejasnih razloga se oko sedam puta se češće javlja kod žena

žena

Shutterstock

Hipertireoza je bolest štitaste žlezde koja nastaje kao posledica prevelike proizvodnje i lučenja hormona T4 i T3. Uzrok je autoimuna bolest štitaste žlezde (Basedovljeva bolest) kod koje, zbog još uvek nerazaašnjenih razloga, dolazi do stvaranja antitela na receptore za TSH u štitastoj žlezdi koji vezivanjem na sam receptor dovode do nekontrolirane stimulacije ćelija štitaste žlezde koja onda luče preveliku količinu hormona. 

Koji su simptomi?

To su pre svega ubrzan rad srca, anksioznost, nesanica, gubitak težine, ubrzano varenje, neredovni ciklusi, preterana glad, umor...

Osim toga, hipertireoza je povezana sa egzoftalmusom, izbočenjem očne jabučice. Egzoftalmus se javlja zbog hipertrofije mišića i masnog tkiva koje se nalazi iza očne jabučice, a kod hipertireoze je izazvano istim antitelima koja izazivaju i samu hipertireozu, TRA.

S obzirom na sve ove simptome, ljudi koji imaju ovo oboljenje, na samom početku jako teško obavljaju sve dnevene aktivnosti koje su do tada obavljali bez problema. 

Kako se leči?

Prvo i osnovno što treba da uradite je da odete kod lekara opšte prakse koji će vas uputiti na endokrinologa. Hipertireoza se leči lekovima koji se zovu tireostatici. Oni blokiraju enzime koji ugrađuju jod u hormone štitaste žlezde. Na taj način lekovi su dvostruko efikasni, snižavaju proizvodnju i lučenje hormona, ali i usporavaju ugradnju joda. 

Tako se kod velikog broja pacijenata hipertireoza može izlečiti. Ipak, kod lečenja hipertireoze je jako važno da se često kontrolišu hormoni štitaste žlezde i precizno odredi doza tireostatika. 

 

Komentari (0)
Loading