Ne ignorišite OVE moguće simptome bolesti: Kada bubrezi ne rade kako treba, telo jasno šalje SIGNALE!

Vesti 15.04.2023 09:00 0

Bolesti bubrega mogu se otkriti analizorm uzorka mokraće, krvi i krvnog pritiska.

Ne ignorišite OVE moguće simptome bolesti: Kada bubrezi ne rade kako treba, telo jasno šalje SIGNALE!

Shutterstock

Svi znamo da je funkcija bubrega da filtrira toksine, pa samim tim za opšte naše zdravlje je važno da oni rade kako treba. 

Kada su bubrezi ugroženi, mogu se javiti ovi simptomi. Ako primetite više od jednog simptoma, bilo bi dobro da odete kod lekara. 

Bol u nogama

Na upalu bubrega mogu da ukažu bolovi u leđima, bočnoj strani gornjeg dela tela, kao i bolovi u nogama. Te bolove može da uzrokuje pojava kamena u bubregu, pa ako osećate bolove na ovim mestima, trk kod lekara.

Visok krvni pritisak

Na bolesti bubrega može da ukaže i visok krvni pritisak koji nastaje usled lošeg funkcionisanja ovih organa.

Natečenost

To verovatno već znate, ali kada bubrezi ne rade dobro, u telu se zadržava višak vode, što dovodi do oticanja ruku i nogu, naročito zglobova.

bubrezi

Shutterstock

 

 

Promene u mokrenju

Kad već govorimo o zadržavanju viška vode, važno je da znate i ovo. Mokraća se stvara u bubrezima, kako bi se na taj način izbacili toksini iz tela. Ukoliko imate poteškoće prilikom mokrenja, znatno češće ili ređe mokrite, često ustajete noću zbog toga, pojavi se krv ili pena u urinu… odmah idite kod lekara!

Gubitak apetita

Gubitak apetit sam po sebi ne povezuje se sa bolestima bubrega, ali ako uz to imate još neki od navedenih simptoma, prekontrolišite zdravlje.

Suva koža

Iako biste pre pomislili na dermatološki problem, znajte da suva koža može da bude signal da bubrezi ne rade dobro. Ako bubrezi ne funkcionišu normalno, ne mogu da pročiste toksine u krvi, a to može da uzrokuje osipe na koži.

Gubljenje daha

Donekle je normalno da gubite dah i otežano dišite kada trenirate, ali ako vam se to dešava posle kratke šetnje ili čak i u stanju mirovanja, neka to bude alarm da odete kod lekara. Naime, višak vode koji se zadržava u telu kada bubrezi ne funkcionišu pravilno odlazi ka plućima i otežava disanje.

Umor

Ne treba da se zabrinete čim osetite umor jer, ali bi trebalo da vas brine ako se probudite umorni nakon što ste spavali sedam, osam sati. Ako ste umorni, a zapravo naspavani i fizički odmorni, moguće je da taj osećaj uzrokuje manjak crvenih krvnih znaca, koji smanjuje dotok kiseonika, a rezultat je umor.

Gubitak ukusa

Bubrežne bolesti mogu dovesti do toga da vam hrana ima ukus metala, a toksini koje bubrezi ne izbacuju uz to će uzrokovati i neprijatan zadah.

Mučnina i povraćanje

Kao što smo rekli, kada bubrezi pravilno rade, izbacuju toksine iz tela. Sa druge strane, kada ne rade dobro, u telu se talože toksini, koji mogu da urzokuju mučninu i povraćanje. Dakle, ako često osećate mučninu i imate neobjašnjiv nagon za povraćanjem, prekontrolišite zdravlje bubrega.

I na kraju, ne čekajte da vas nešto "žigne" da biste otišli kod lekara, već ako na osnovu ovih simptoma posumnjate da imate problem, odmah to proverite. Imajte na umu da što se bolest ranije otkrije, to su veće šanse da se umanje posledice.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading