KO DOBIJA NOVI LEK PROTIV KORONE: Direktorka RFZO objasnila sve o "molnupiraviru"

Vesti 17.11.2021 15:11 1

Novi lek protiv korone je "Molnupiravir", a Sanja Radojević Škodrić koja je i direktorka RFZO je detaljno pojasnile kome je on sve namenjen

KO DOBIJA NOVI LEK PROTIV KORONE: Direktorka RFZO objasnila sve o "molnupiraviru"

Printscreen/Youtube

"Molnupiravir" i "pakslovid" je novi lek koji će građanima biti na raspolaganju kao dodatna odbrana od pandemije. Ova terapija će, kako se očekuje, dodatno rasteretiti bolničke kapacitete i smanjiti broj životno ugroženih pacijenata.

- Protokol i kriterijume za primenu leka definisaće struka, a uopštena indikacija je da se lek daje oralno - objasnila je direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić za Kurir. 

- Daje se u obliku tablete u prvih pet dana od početka simptoma, i to nehospitalizovanim pacijentima, starijim od 18 godina.

Reč je o pacijentima s pozitivnim PCR testom i blagom ili srednje teškom formom kovida, koji imaju i bar jedan faktor rizika za razvoj teške forme bolesti i/ili hospitalizaciju - dijabetes, teško kardiovaskularno oboljenje, kancer ili gojaznost."

Prema njenim rečima, iako će na raspolaganju biti svi ključni lekovi za kovid, osnovna strategija je vakcinacija. - Ljudi moraju da razumeju da je vakcina da spreči, a lek da leči i da magični lek za kovid ne postoji. Svi oni su ograničenog dometa - kaže Radojević Škodrić.

Komentari (1)
Loading
Krajisnik
17.11.2021 22:30

Sanja vi ste lek za sve!!!