Zvanična STUDIJA dokazala: Žene koje su se porodile u ranim dvadesetim, imaju veći rizik od MOŽDANOG udara

Vesti 01.03.2023 13:10 0

Istraživači "Imperial Collegea London, Cambridgea i Yale School of Public Health tvrde da ove majke imaju najvići rizik od srča

Majka i dete

Shutterstock

Mlade majke i one žene koje imaju više dece su izložene većem riziku od srčanog i moždanog udara, pokazalo je istraživanje. 

Naučnici su otkrili da žene koje imaju rano menstruaciju, rađaju svoje prvo dete u mladosti i koje imaju više dece češće imaju kardiovaskularne probleme, piše "Daily Mail".

Stručnjaci sugerišu da lekari treba da uzmu u obzir ove faktore zajedno sa konvencionalnim rizicima, kao što su loša ishrana i nedostatak vežbanja, kada procenjuju mogućnost srčanih problema kod žena.

majka

Shutterstock

 

 

Upozorili su da lečenje srčanih tegoba, kao bolesti koja pogađa uglavnom muškarce, žene košta života. Koronarna bolest srca ubija dvostruko više žena od raka dojke svake godine, a više od 800.000 žena u Velikoj Britaniji se bori protiv te bolesti.

U najvećoj studiji kako reproduktivni faktori mogu uticati na zdravlje srca žena, istraživači sa "Imperial Collegea London, Cambridgea i Yale School of Public Health" analizirali su podatke koji uključuju više od 100.000 žena. 

Otkrili su da su ranije prvo rođenje, veći broj živorođenih i ranija menstruacija povezani sa većim rizikom od atrijalne fibrilacije, koronarne arterijske bolesti, srčane insuficijencije i moždanog udara.

Međutim, nije bilo veze između starosti u menopauzi i kardiovaskularnih bolesti.

Žene su često pogrešno okarakterisane kao izložene niskom riziku od kardiovaskularnih bolesti, što dovodi do kašnjenja u dijagnozi, kažu autori studije.
 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading