Da li vitamin D može da pomogne u borbi protiv demencije? Evo šta kažu istraživanja

Vesti 02.03.2023 10:46 0

Uzimanje uobičajenog suplementa može da pomogne u zaustavljanju smrtonosne demencije, navodi se u pojedinim istraživanjima

Da li vitamin D može da pomogne u borbi protiv demencije? Evo šta kažu istraživanja

Shutterstock

Pilule vitamina D mogu da pomognu u odbrani od demencije, tvrdi studija. Istraživači su otkrili da dopunjavanje hranljivih materija – koje telo stvara kada je izloženo sunčevoj svetlosti – može da uspori početak stanja koje oduzima pamćenje.

Studija na skoro 12.400 starijih odraslih pokazala je da je posebno efikasan kod žena i za one koji još nisu počeli da pokazuju znake kognitivnog pada. Vitamin je od vitalnog značaja za čišćenje proteina koji se može nakupiti u mozgu.

Profesor Zahinoor Ismail, sa Univerziteta u Ekseteru, rekao je: „Znamo da vitamin D ima neke efekte koji mogu da smanje demenciju, ali istraživanja su dala oprečne rezultate. „Naši nalazi daju ključni uvid u grupe koje bi mogle da budu posebno ciljane za suplementaciju vitamina D. "Sve u svemu, pronašli smo dokaze koji ukazuju na to da bi ranija suplementacija mogla biti posebno korisna." Vitamin D telo prirodno proizvodi kada koža apsorbuje direktnu sunčevu svetlost dok je na otvorenom.


„Veza sa vitaminom D u ovoj studiji sugeriše da uzimanje suplemenata vitamina D može biti korisno u prevenciji ili odlaganju demencije. "Sada su nam potrebna klinička ispitivanja da potvrdimo da li je to zaista tako."
 
Komentari (0)
Loading