Ne ignorišite simptome: Ovakav oblik stolice može da ukaže na RAK debelog creva

Vesti 05.03.2023 13:09 0

Kolorektalni rak je jedan od najčešćih karcinoma kod ljudi i jedan od najsmrtonosnijih

Ne ignorišite simptome: Ovakav oblik stolice može da ukaže na RAK debelog creva

Shutterstock

Raste sporo i može se skrivati godinama bez očiglednih (ili čak bez) simptoma. Ali to ne mora biti tako, ponekad postoje rani znaci upozorenja. Oni uključuju npr. specifične stolice. Kako ih prepoznati?

Rak debelog creva - šta je alarmantno i kada?

Kolorektalni karcinom (termin koji se koristi za opisivanje raka debelog creva i raka rektuma ) je treći najčešći malignitet u svetu i drugi najsmrtonosniji. U 2020. godini dijagnostikovano je skoro 2 miliona ljudi, preko 900.000 je preminulo. Za manje od 20 godina broj novih slučajeva može dostići 3,2 miliona. Da stvar bude gora, ovaj rak napada sve mlađe ljude. Postoji još jedan problem sa kolorektalnim karcinomom.

Bolest možda godinama ne izaziva nikakve simptome, ili mogu biti neznatni i stoga zanemareni. Kao što čitamo na veb stranici Američkih centara za lečenje raka (grupa centara posvećenih zbrinjavanju pacijenata sa rakom), „simptomi kolorektalnog karcinoma se možda neće razviti sve dok bolest ne dostigne drugu fazu ili dalje“ (u stadijumu II nekada nema znakova da se rak proširio izvan debelog creva ili rektuma, u III stadijumu ćelije raka su prisutne u limfnim čvorovima koji okružuju tumor ili u okolnim tkivima, u stadijumu IV već postoje metastaze u organe). Zato su redovni preventivni pregledi, posebno kolonoskopija, toliko važni .

Međutim, ne može se pretpostaviti da kolorektalni rak nikada ne daje znakove upozorenja. Mogu se pojaviti i na njih morate reagovati. Ovo posebno važi za ljude koji se ne kontrolišu redovno. Prof. dr Tomas Banasievic, načelnik Odeljenja za opštu hirurgiju, endokrinologiju i gastroenterološku onkologiju, jednostavno je rekao za medonet.pl: - Ako se ne podvrgnemo kontrolnim pregledima, treba da brinemo o eventualnim iznenadnim razlikama u gastrointestinalnom traktu. Jedan takav signal je stolica nalik olovci .

Ovakva stolica nije ništa drugo do stolica sa vrlo malim prečnikom (do nekoliko milimetara). Neki kažu da je toliko tanko da podseća na traku (otuda i drugi izraz: traka stolica) ili olovku. Ovakvo suženje oblika fecesa može biti posledica suženja rektuma, a to može biti posledica raka debelog creva, koji se tu vrlo često nalazi.

To potvrđuje i dr Mukta Krane, specijalizovan za hirurško lečenje kolorektalnog karcinoma i inflamatorne bolesti creva: „Ljudi, posebno kada imaju rak rektuma, primećuju suženje stolice. U suštini, to je zbog tumora koji je formiran. u crevima počinje da izaziva delimičnu blokadu.“ objašnjava on i dodaje da stolica može biti i deformisana.

Ipak, treba imati na umu nekoliko stvari, „uske stolice koje se javljaju retko su verovatno bezopasne“. Ipak, uvek je dobra ideja da proverite šta se dešava i uradite neka istraživanja (po mogućnosti kolonoskopijom), posebno ako ove promene traju nedelju dana ili više. Ovo je posebno važno kada, osim stolice nalik olovci, postoje i drugi uznemirujući simptomi, kao što su gubitak težine, anemija , rektalno krvarenje , bol u stomaku, osećaj prelivanja rektuma.

Druga stvar - stolica poput olovke može signalizirati više od raka creva. Promene u veličini stolice mogu se javiti i kod sindroma iritabilnog creva (IBS) , hemoroida.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading