JEDNU STVAR MORATE DA URADITE PRE NEGO PRIMITE TREĆU DOZU Stručnjaci precizirali šta je STROGO zabranjeno pre BUSTER DOZE!

Najžena Vesti 19.11.2021 10:41 0

Kako se pripremiti za vakcinu protiv korone? Stručnjaci otkrili najvažnije pravilo za buster dozu, pomoći će da izbegnete neželjene efekte cepiva.

JEDNU STVAR MORATE DA URADITE PRE NEGO PRIMITE TREĆU DOZU Stručnjaci precizirali šta je STROGO zabranjeno pre BUSTER DOZE!

EPA

Bilo da vam je vakcina pomogla da izbegnete zarazu ili ste pak preležali kovid, stručnjaci preporučuju da svakako pojačate antitela trećom, buster dozom. Za one koji su bili inficirani koronom, preporuka je da sačekaju mesec do tri pre nego što se ponovo vakcinišu, a otkriveno je i od čega to zavisi. 

Međutim, pre nego što primite buster dozu vakcine protiv korone, trebalo bi da ispoštujete i neka pravila kako biste obezbedili da se cepivo što bolje "primi" i pruži vam što snažniju zaštitu. Stručnjaci savetuju da pre imunizacije pijete vodu. 

NE ZANEMARUJTE OVE SIMPTOME Nije samo VISOK pritisak problematičan, o NISKOM se samo manje priča!

- Obavezno pojedite hranljiv obrok i hidrirajte se pre zakazanog termina da biste potencijalno smanjili neželjene efekte na dan vakcinacije - navodi "Rite Aid" u svojim smernicama. "CVS Health" takođe savetuje ljudima da "piju najmanje pola litra vode jedan sat pre termina kako bi sprečili neželjene efekte".

Prema CDC-u, reakcije prijavljene nakon dopunske injekcije bile su slične reakciji na drugu injekciju serije sa dve doze ili jednu injekciju serije sa jednom dozom. Najčešći neželjeni efekti buster cepiva su temperatura, glavobolja, umor i bol na mestu uboda.

Dr Petrović objašnjava: NIZAK nivo SATURACIJE ne znači uvek da je u pitanju UPALA PLUĆA ili KORONA!

Stručnjaci kažu da je važno da budete hidrirani pre zakazanog termina vakcinacije, jer u suprotnom, velika je verovatnoća da ćete se osećati lošije.

- Dehidracija povećava rizik da ćete osećati nesvesticu i da će vam generalno biti loše, što su neki od neželjenih dejstava vakcine - rekao je za NPR doktor Ameš Adalja, viši naučnik u Centru za zdravstvenu bezbednost u Džons Hopkinsu. 

- Nemojte da primate buster vakcinu ako ste prethodno trčali maraton i dehidrirani ste - istakao je.

Stručnjaci upozoravaju i da ne uzimate lekove protiv bolova bez recepta pre nego što se vakcinišete. 

- Ne preporučuje se da uzimate lekove bez recepta, kao što su ibuprofen ili aspirin pre vakcinacije kako biste potencijalno sprečili neželjene efekte cepiva", navodi CDC. "Nije poznato kako bi ovi lekovi mogli da utiču na to koliko dobro vakcina deluje. Međutim, ako redovno uzimate ove lekove iz drugih razloga, trebalo bi da nastavite. Takođe se ne preporučuje uzimanje antihistaminika pre vakcinacije, a kako biste  sprečili alergijske reakcije."

Kako "GoodRk Health" objašnjava, još uvek ne postoje precizne studije o tome kako lekovi bez recepta mogu da utiču na odgovor našeg imunološkog sistema na kovid vakcinu. 

Ono što se pouzdano zna jeste da voda za piće neće uticati na efikasnost vakcine ni na koji način.

- Hidriranost je generalno dobra za vaše zdravlje i funkciju organa, ali nema nikakvog uticaja na odgovor imunog sistema na vakcinu-  objasnila je dr Sjuelen Hopfer.

 

Komentari (0)
Loading