Ako simptomi traju dve nedelje, odmah se JAVITE lekaru: Svi ih mešaju sa PREHLADOM, a mogu ukazati na KARCINOM grla

Vesti 15.03.2023 21:30 0

Simtopi se razlikuju po tome na kom mestu se nalazi rak na grlu. Postoji nekoliko vrsta karcinoma grkljana

stitna zlezda

Shutterstock

Prema nekim podacima, u Srbiji se godišnje dijagnostikuje između 400 i 500 slučajeva raka grkljana, koji je najčešću maligni tumor vrata i glave.

Rak grla je oboljenje koje uglavnom zahvata larinks (grkljan), a nešto reše farinks (ždrelo) i tonzile (krajnici), a počinje tako što obuhvata pljosnate ćelije sluzokože koje se normalno nalaze kao oblažući sloj grla.

Tumor može da se nalazi iznad glasnih žica, kada se naziva supraglotisnim, u njihovom nivou, što je glotisni tumor, i supglotisno, odnosno ispod nivoa glasnih žica. Uz to, postoje još: nazofaringalni kancer (maligni tumor nazofarinksa, šupljine koja povezuje zadnji deo nosa sa grlom), orofaringealni i hipofaringealni.

Zašto nastaje rak grla?

Jedan od razloga je vrlo rasprostranjeno pušenje, kao i to što promuklost često shvatamo olako, objasnili su stručnjaci. Poznato je da se rak grla javlja kada ćelije koje ulaze u sastav njegovog tkiva mutiraju, a ove mutacije potom izazivaju nekontrolisan i abnormalan rast ćelija, koje dalje formiraju tkivo tumora. Faktori rizika su, pored pušenja i prekomerne konzumacije alkoholnih pića, ishrana bez dovoljno zastupljenosti voća i povrća, izloženost organizma toksičnim supstancama, porodična anamneza, višegodišnja gastroezofagalna refluksna bolest (GERD), brojne virusne infekcije, uključujući infekciju humanim papiloma virusom (HPV) i Epštajn-Bar virusom, koji je izazivač infektivne mononukleoze...

Primećeno je da se ovo oboljenje češće javlja kod muškaraca i kod starijih: skoro tri četvrtine slučajeva se dijagnostikuje starijima od 60 godina, a vrlo retko kod mlađih od 40.

Koji su simptomi raka grla?

U slučaju glotisnog kancera, javlja se neprestana promuklost, zahvaljujući čemu se ovo oboljenje dijagnostikuje već u ranom stadijumu i povećava šansu za izlečenje. Međutim, kada se tumor nalazi iznad ili ispod glasnih žica, simptomi se javljaju nešto kasnije, nakon što bolest već odmakne i zahvati lokalne limfne čvorove, pa je lečenje otežano.

Pored promuklosti, neki od simptoma su još:

  • otežano gutanje
  • izrasline na vratu, koje nekad mogu da se napipaju, a nekad čak i da se vide golim okom
  • uporne ranice
  • bol u uhu
  • otežano disanje
  • manjak apetita, naglo mršavljenje
  • generalna slabost organizma

Kada posetiti lekara?

Ako neki od pomentih znakova bolesti osećate najmanje dve ili tri nedelje, ne smete ih pripisati nekom prolaznom stanju, već obavezno razgovarati sa izabranim lekarom o opcijama za dalje analize. Većina simptoma raka grla nije specifična za kancer, pa ćete najverovatnije najpre biti upućeni na analize koje treba isključe neke druge, uobičajene bolesti.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading